Franz: Aplikasi Hub Permesejan Semua Dalam Satu

Dibuat dan dikodkan dari Vienna, aplikasi Franz mula bertapak perlahan-lahan sebagai aplikasi permesejan setempat atau hub.

Ianya percuma, dan menyokong pelbagai servis permesejan seperti WhatsApp, Telegram, WeChat, Android Messages, Discord, dan servis emel seperti Gmail, Protonmail, Outlook, dan sebagainya lagi.

Anda boleh lihat dahulu pada paparan tangkap layar berikut bagaimanakah rupanya.

Pada asalnya saya hendak mencuba dan mengulas serba sedikit mengenai aplikasi Shift. Akan tetapi disebabkan kebanyakan ciri yang menarik hanya terdapat pada versi berbayar (yang agak mahal bagi saya), maka pencarian alternatif dilakukan.

Atas sebab itulah Franz muncul di tengah-tengahnya.

Antara ciri Franz yang saya paling suka ialah ia menyokong pengehos emel peribadi, contohnya Roundcube. Selain itu ia juga boleh digunakan untuk log masuk ke emel berbilang tanpa perlu ‘membayar’ lebih untuk ciri tersebut (saya sedang melihat anda dengan renungan yang tajam, SHIFT). Anda boleh semak senarai servis yang disokong oleh Franz di sini: Franz – Services.

Oh ya, anda juga tidak perlu membayar lebih untuk mendapatkan ciri tema gelap. Anda hanya perlu aktifkan ia pada ruang tetapan.

Cuma kalau ada satu perkara yang saya tidak beberapa ‘berkenan’ dengan Franz ialah penggunaan memorinya. Anda boleh semak dan kira sendiri berapakah jumlah RAM yang digunakan oleh Franz pada tangkapan layar di bawah.

Oleh itu, untuk menggunakan Franz dengan selesa disamping pelayar web, anda memerlukan lebih dari 4GB memori.

Selain itu, anda perlu menunggu beberapa saat sebelum dapat menggunakan Franz apabila ia dibuka semula setelah ditutup. Jika anda mahu menghilangkan pemasa tersebut, anda bolehlah membeli ‘Franz Supporter License’.

Apa yang menariknya, anda boleh jalankan aplikasi permesejan, emel, atau mana-mana servis yang ditawarkan lebih dari satu tanpa perlu apa-apa bayaran (seperti Shift). Ini bermakna, jika anda ingin jalankan WhatsApp Web sebanyak 3 akaun atau lebih, anda boleh lakukannya.

Apa pun pada saya, bagi sebuah aplikasi percuma yang menyokong berbagai jenis servis, dan versi berbayarnya pula hanyalah untuk menyokong pembangun, Franz adalah satu medium permesejan yang perlu lebih dikenali ramai orang.

Ia menyokong platform/sistem operasi Windows, MacOS dan Linux. Ya, sokongan platform berbilang adalah sangat-sangat dialu-alukan.

Muat turun Franz di sini: Franz.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x