A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Apabila kita menyebut mengenai ‘godam’, maka kita tidak akan lari dari menggunakan perisian-perisian atau tools yang sinonim dengan penggodam itu sendiri. Salah satunya ialah Binder.

Apa Itu Binder?

Binder ialah sejenis tool atau perisian yang digunakan untuk menggabungkan dua jenis fail kepada satu fail, dengan satu nama dan satu ekstensi (Extension). Fail tersebut boleh dijadikan dengan apa jua ikon atau ekstensi. Dalam kes penggodam, kebiasaanya mereka akan menggabungkan server dari Keylogger atau Remote Administration Tool (RAT). Apabila fail server itu disembunyikan disebalik sesuatu fail yang lain, contohnya mp3, gambar ataupun fail arkib (rar, tar.gz, tar), kemudian fail itu dijalankan, atau dibuka, maka fail server yang tersembunyi itu tadi akan dijalankan bersama. Itulah tujuan sebenar kegunaan perisian Binder ini.

Kegunaan Binder:

Seperti mana yang kita ketahui, fail server dari Keylogger berbayar (Industrial) tidak akan dapat dikesan oleh mana-mana antivirus moden kerana kod sumbernya sentiasa dikemaskini. Ini berbeza dengan Keylogger versi awam atau percuma, kerana ia tidak dijaga oleh pembuatnya melainkan beliau seorang yang ‘rajin’. Oleh itu, di sinilah Binder memainkan peranannya apabila bertindak menyembunyikan fail server itu tadi dengan jayanya ke dalam mana-mana fail yang dikehendaki.

Contoh Binder:

Berikut ini ialah satu contoh gambar sebuah Binder yang diedarkan di internet:

Syarat Menggunakan Binder:

1. Kachak Rhupawan (Kacak rupawan). Errr..Tak perlu kot..

2. Matlamat yang jelas.

3. Binder itu sendiri perlulah Fully Undetectable (FUD). Jika ia tidak bersifat begitu, dan dengan mudah dapat dikesan oleh mana-mana antivirus, maka tidak guna juga anda gabungkan (Bind) server anda dengan fail yang lain.

InsyaAllah kita akan bertemu lagi di lain entri dengan isi kandungan yang lebih bagus. Terima kasih buat semua pembaca yang masih setia dengan OMG! Hackers?.

Mr.Hac: Kalau tak jumpa Mr.Hac di sini, cari Mr.Hac di Laga World. Biasa la. Hobi baru!