More

  Alternatif Untuk Pemuzik: Beralih Ke Teknologi BitTorrent, Blockchain, Dan Mata Wang Crypto

  Satu ketika dulu, Spotify bermula sebagai alternatif kepada para lanun untuk mula melanggan muzik secara strim bagi ‘memudahkan’ mereka untuk mendengar lagu tanpa perlu memuat turunnya.

  Matlamatnya adalah untuk mencipta satu servis yang lebih baik dari melanun, dan dalam masa yang sama memacu industri muzik terus ke hadapan.

  Pun begitu, dalam masa yang sama, servis penstriman seperti ini juga mengurangkan margin keuntungan besar yang biasa dinikmati para pemuzik.

  Hal ini menarik perhatian pihak Tribler Lab dari Universiti Teknologi Delft, yang membangunkan prototaip aplikasi bersandarkan kepada teknologi BitTorrent, Blockchain, dan mata wang Crypto untuk ‘menyingkir’ pihak ketiga.

  Ini bermaksud para pemuzik boleh menerbitkan lagu dan album mereka tanpa perlukan orang tengah, dan mereka juga dapat mengewangkan (monetize) kandungan mereka tanpa perlu membayar sebarang bentuk yuran atau hosting.

  Siapa yang akan disingkirkan? Label (syarikat muzik), platform penstriman, dan syarikat kad kredit yang mengambil sehingga 90% daripada pendapatan artis.

  Buat masa ini, ia masih dalam bentuk solusi yang dicadangkan. Aplikasi dicipta juga, tidak menampakkan reka bentuk moden seperti aplikasi penstriman lain.

  Tetapi konsep dan idea ini berkemungkinan boleh merubah corak penerbitan kandungan yang dapat memberi keuntungan 100% kepada pemuzik.

  Semuanya terdesentralisasi tanpa pemantauan dari orang lain.
  Via: Torrent Freak

  Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
  Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: