More

    XROUND VERSA : Selesa Di Telinga, Ringan Di Poket

    Rumusan

    TWS yang amat sesuai untuk yang suka bersukan dan tidak terasa letih ditelinga ketika melakukan aktiviti harian.

    Kita bertemu lagi dalam segmen ulasan dari OMGHackers. Kali ni Mamu berpeluang berkolaborasi dengan XROUND untuk ulasan TWS depa iaitu XROUND VERSA. Sebelum kita mulakan, mai Mamu ceritakan sedikit latar belakang XROUND ni pada hangpa semua.

    XROUND diasaskan oleh sekumpulan audiophile dari Taiwan dengan kepakaran dalam bidang kejuruteraan audio, penyesuaian bunyi dan reka bentuk produk akustik. Mereka memanfaatkan kepakaran depa dalam bidang pemprosesan isyarat digital (DSP) untuk membuat penaiktarafan teknologi seperti Sistem Suara Realiti, Teknologi Talaan Akustik 3D, dan Sistem Auditori AI. 

    Spesifikasi

    Versi Bluetooth : Versi 5.0 / Kelas 2

    Pengekodan Bluetooth : SBC, AAC, aptX

    Cip Pemprosesan Audio : Qualcomm QCC3020

    Protokol Penghantaran : AVRCP1.6 / HSP1.2 / HFP1.7 / A2DP1.3.1 / cVc 8.0

    Unit pemandu : Diafragma PET bersalut titanium kalis air bersaiz 6mm

    Tindak balas frekuensi : 20 ~ 20,000 Hz

    Kepekaan : 103dB

    Galangan : 16Ω

    Mikrofon : 2 × MEMS

    Jarak penghantaran : 10m / maksimum 25m

    Hayat bateri : 8 jam / hayat bateri termasuk kotak pengecas 32 jam

    Input kotak pengecasan : Type-C

    Pengecasan tanpa wayar : memenuhi standard Qi

    Klasifikasi kedap habuk & kalis air : IP67

    Berat alat dengar tunggal : 4.5g 

    Kotak pengecasan : 40g

    Kotak VERSA ni didatangkan dalam warna hitam dengan produk terpampang jelas diluar kotak pembungkus depa. Rekabentuk yang kemas bagi Mamu dengan penampilan eksklusif. Mai kita tengok video yang Mamu dah hasilkan untuk hangpa tengok.

    Bila hangpa buka kotak, hangpa akan disambut dengan garisan warna-warni. Apa fungsi ni? Depa ni kreatif bila hangpa buka kotak, garisan tu akan jadi corak gelombang bunyi yang depa kata corak gelombang XROUND VERSA bila disebut.

    Bila hangpa buka kotak, hangpa akan terima earfins disebelah kiri, TWS tu ditengah, eartips extra dan juga quick start guide & kad waranti.

    Ini semua yang hangpa bakal dapat dalam kotak :

    • TWS XROUND VERSA
    • Kabel Type-C
    • Noise Isolating Eartips (Saiz S & L)
    • SpinFit Eartips (Saiz S, M & L)
    • Earfins (Saiz S & L)
    • Manual


    Kabel Type-C dengan earfins disertakan dari saiz L,S dan hat takdak fins. Saiz M telah tersedia terpasang kat TWS.

    Noise Isolating Eartips disertakan sekali juga kalau saiz M terlalu kecik atau besar untuk hangpa. Mamu tak pakai hat nih. Mamu pakai hat lagi satu.

    SpinFit Eartip yang disertakan. Banyak review kata eartip nih sedap & selesa pakai. Terbukti apa depa kata tu betul. Depa bagi 3 pasang saiz S,M dan L. Hangpa dah jimat tak perlu beli eartip lain dah.

    User guide disertakan sekali. Hatni bukan jenis buku tapi macam lampiran. Ada beberapa bahasa dalam user guide ni siap bergambar. Senang untuk hangpa paham cara penggunaan VERSA.

    Rekabentuk kotak simpanan VERSA berbentuk pil ni Mamu suka. Senang nak bawa pi mana-mana. Depa gunakan material jenis plastik keras dan terbukti tahan lasak bila anak-anak main baling. (haih la anak-anak)

    Walaupun kotak penyimpanan VERSA tak menggunakan magnet seperti TWS dari jenama lain, bonggol pengunci dia memang selamat. Hangpa kena gunakan sedikit tenaga dalaman untuk membukanya. Kalau kotak ni jatuh sekali pun, kotak dia takkan terbuka. Kualiti yang bagi Mamu dikelas tersendiri. (ada gunanya eksperimen anak-anak main baling kotak nih)

    Dari sudut pengecasan, depa menggunakan port Type-C. Tidak dilupakan VERSA menyokong pengecasan tanpa wayar. Berbaloi untuk hangpa yang memang suka produk yang menggunakan pengecasan tanpa wayar.

    Rekabentuk VERSA ni kompak dan paling penting amat ringan bagi Mamu. Disini hangpa boleh tengok kedudukan mikrofon dalam segitiga tu dan reka jalur pada VERSA untuk kesenangan hangpa nak tekan fungsi kawalan.

    Selama sebulan Mamu pakai VERSA ni apa yang dapat Mamu katakan ni antara TWS yang paling selesa Mamu pakai dan ear fatigue tidak timbul.Cangkuk telinga banyak membantu kedudukan VERSA ni dan tidak akan ada ketidakselesaan dalam penggunaan jangka panjang. Mamu dah cuba pakai masa naik motor dan tiada rasa bebanan bila pakai helmet.

    Di bawah logo “XR” terdapat butang fizikal tersembunyi yang menyokong operasi seperti bermain, berhenti sebentar, dan langkau lagu. Perlu disebutkan juga bahawa ia menyokong kawalan kelantangan. Satu ciri yang jarang ada pada TWS pada harga ni. Tekan pendek butang telinga kanan tiga kali untuk menambah kelantangan dan kiri untuk mengurangkan kelantangan. Cukup praktikal untuk hangpa yang tak suka keluarkan telefon hangpa nak tetapan kelantangan audio. Walaupun menekan butang fizikal ni mengambil masa sedikit nak sesuaikan penggunaannya, fungsi ni amat baik bagi Mamu yang memang kuat berpeluh lagi-lagi kalau hangpa jenis bersukan seperti berlari atau berbasikal. Ini dapat mengelakkan masalah sentuhan tidak sengaja semasa hangpa beriadah.

    Dari segi penghasilan bunyi pula XROUND VERSA menggunakan pemandu bersalut titanium kalis air 6mm, menggunakan cip pemproses Qualcomm dengan sokongan APTX untuk memastikan audio berkualiti tinggi dapat dihasilkan. Ini dapat dilakukan melalui Teknologi Akustik 3D XROUND di mana ia menyesuaikan gema suara melalui Peluruhan Spektrum Kumulatif 3D yang juga dikenali sebagai CSD, untuk memberi anda suara yang lebih optimum menggunakan pemproses digital Qualcomm Kalimba.

    Lagu yang Mamu dengar untuk VERSA ni ada dalam playlist dibawah. Kalo hangpa nak layan, silakan naa.

    VERSA ni menerima penalaan bunyi yang cantik dan menyenangkan. Kesan suaranya tidak terlalu berlebihan & penyesuaian dinamik, timbre dan vokal tepat untuk menjadikan ia sesuai untuk mendengar lagu ataupun menonton. Vokal yang dihasilkan tenang dan bertekstur. Mendengar lagu Hard To Say I’m Sorry – Az Yet feat Peter Cetera, paduan suara lebih menarik dan kejelasan agak ketara.

    Muzik rentak berat seperti lagu King For A Day – Pierce The Veil cukup dinamik dengan kejelasan setiap instrumen lebih lagi jeritan Kellin Quinn dalam lagu ni. Walau bagaimanapun lagu yang mempunyai bass berat mungkin tak mencukupi untuk bass head luar sana. Untuk Mamu bass dia secukup rasa & kemas tanpa ada bunyi muddy seperti contoh lagu Call Me A Spaceman – Hardwell Feat Mitch Crown. 

    Perincian muzik, jarak dan rasa ruang lebih merupakan kekuatan VERSA. Teknologi penalaan 3D dijangkakan. Mamu mainkan lagu Hotel California – Eagles perasaan stereoskopik dan jarak alunan gitar saluran kiri dan kanan cukup bagus dan instrumen dalam lagu ni jelas dan terperinci. Boleh dikatakan medan suara agak tiga dimensi dan membawa pengguna ke dalam ruang audio yang agak luas seperti dalam dewan kecil.

    Kesimpulan

    XROUND VERSA merupakan TWS yang berkebolehan untuk membawa genre muzik yang hangpa dengar. VERSA yang ringan ni membuatkan Mamu selalu pakai setiap hari. Keselesaan menjadi tunggak utama dalam rekabentuk VERSA ni. Pada tanda harga RM 399 salah satu TWS yang bagi Mamu berbaloi untuk beli. Mana hangpa nak beli? Hangpa boleh klik pada pautan di bawah :

    XROUND Malaysia

    Xround Shopee

    Sehingga bertemu lagi, Mamu signing out!

     

    Ringkasan Ulasan

    Rekabentuk
    Ketahanan Bateri
    Pengalaman Pengguna
    Harga
    Ciri TWS
    MamuSembangGG
    https://omghackers.com | Babah Anak 3 | Penang Kia | KipasSusahMati Nasi Kandaq | [email protected]

    Artikel Terkini

    Artikel Berkaitan

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    %d bloggers like this: