More

  Xiaomi Surge S1: SoC Pertama Dari Xiaomi Kini Diam Tanpa Khabar

  Saya masih ingat lagi keterujaan saya apabila Xiaomi mempertontonkan cipset SoC mereka yang pertama pada tahun 2017 yang lalu, Xiaomi Surge S1. Surge S1  pada ketika itu agak berkuasa kerana skor AnTuTunya melebihi daripada skor SoC lain yang lebih popular, SD625 dan Helio P20.

  Xiaomi Surge S1 dibina dengan binaan 8-teras; 4 teras Cortex-A53 2.2Ghz dan 4 teras Cortex-A53 1.4GHz. Dibina pada saiz proses 28nm, Xiaomi mendakwa Surge S1 adalah gabungan seimbang di antara prestasi dan penggunaan kuasa.

  Untuk GPU pula, ia menggunakan ARM Mali-T860 dengan sokongan AFBC, ASTC dan juga Vulkan. Ia juga hadir dengan sokongan 32-bit DSP, VoLTE, 14-bit dwi ISP dengan dwi penalaan untuk penambahbaikan penggambaran malam. Xiaomi Surge S1 juga mempunyai ciri keselamatan tahap cip yang dilaporkan boleh dikemaskini melalui OTA. Ia juga mempunyai mekanisma untuk mengelakkan kebocoran data.

  Xiaomi Surge S1 ini digunakan buat pertama kalinya pada telefon pintar Mi 5C mereka untuik pasaran China. Kini, 4 tahun telah berlalu dan tiada lagi khabar berita daripada Xiaomi untuk SoC ciptaan mereka ini. Tiada kemaskini atau generasi kedua mereka diumumkan.

  Saya masih lagi ternanti-nanti berita untuk kemaskini baru atau Surge S2 (mungkin?). Tetapi itu mungkin harapan hanya tinggal harapan. Mungkinkah juga Xiaomi takut menerima nasib sama seperti Huawei dengan SoC Kirin mereka?

  Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
  Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: