A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Saya sebenarnya enggan hendak menulis tentang telco baru ini. Sebab saya tak mahu menjadi ejen pemberi harapan palsu kepada pengguna marhain yang sentiasa dahagakan revolusi kepada pelan data tanpa had kuota. Namun, pengguna juga perlu tahu apa yang akan datang kepada mereka, sama ada baik mahupun sebaliknya.Webe, sebuah syarikat usahasama antara P1 dan TM, telah pun melancarkan pelan mobil data tanpa had, panggilan dan SMS. Namun mengikut kepada sumber iaitu Lowyat.net, ‘unlimited data’ adalah masih tertakluk kepada ‘Fair Usage Policy’.

Buat sementara waktu ini, pelan ini hanya ditawarkan untuk para pelanggan P1 dan TM sahaja. Pelan bermula dari RM199, dan jika anda merupakan pelanggan sedia ada kepada P1/TM, anda akan menerima diskaun sebanyak RM60(+-), serta jika anda menggunakan pula mana-mana telefon pintar yang diiktiraf sebagai ‘Webe certified’, anda akan menerima tambahan RM60(+-) diskaun.

Tentang ‘Fair Usage Policy’. contoh yang diberikan adalah jika anda menggunakan servis SMS blasting, anda akan disekat. Juga jika anda ingin menggunakan WiFi tethering, anda perlu membayar tambahan sebanyak RM6 untuk setiap 2 jam. (Maklumat harga akan dikemaskini)

jemputan untuk mencuba khidmat dari telco/MVNO ini kepada pelanggan asal P1 dan TM telah pun bermula. Sepertimana yang anda boleh lihat pada paparan skrin yang telah saya muat naik ini, bayaran bulanan boleh menjadi seminima RM79 = RM83.74 (termasuk GST) setelah ditolak dengan diskaun.