A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at arya@omghackers.com

Berbagai pengecas keluar dari pelbagai syarikat, dan ia terus menjadi satu lambakan dalam market. Pelbagai jenis dari bermacam jenama boleh diperolehi, namun mencari satu yang benar-benar berkualiti, apatah lagi berkualiti tinggi adalah sukar.

Situasinya anda mungkin punyai bermacam-macam pula peranti di rumah atau di pejabat. Setiap satunya mempunyai pengecas masing-masing, malah boleh jadi didatangkan tanpa pengecas.

Amat menjengkelkan apabila terpaksa membawa satu pengecas untuk satu peranti, jika anda merancang untuk mengecas kesemua peranti anda serentak. Multi-tugas-lah katakan.

Dengan wayar sambungan, anda cuba mengecas peranti-peranti anda. Saya percaya, ia akan menjadi parti wayar-wayar berselirat dengan cepat. Di sinilah di mana sebuah peranti seperti Tronsmart Titan hadir untuk menyenangkan kerja anda.

Ia adalah sebuah pengecas dekstop, dengan 5 port USB, yang setiap satunya disertakan dengan teknologi VoltiQ.

Spesifikasi

Model: U5TF
Teknologi: Qualcomm Quick Charge 3.0, Voltiq, Huawei FCP
Input: AC 100-240V, 50-60Hz, 2.4A (Maksimum)
Output: Maksimum 5-6.5V/3A, 6.5-9V/2A, 9-12V/1.5A; 5V/2.4A
Kuasa total: 90W
Material: PC
Dimensi: 159*81*29mm
Berat: 300g
Warna: Hitam
Persijilan: CE, FCC, RoHS

Apa yang akan anda dapat dalam kotak?

1 pengecas desktop Tronsmart Titan Plus
1 kabel penyalur kuasa
1 manual pengguna
1 kad waranti

Oh ya, tidak lupa juga saya dibekalkan dengan satu bentuk risalah berupa penerangan spesifikasi dan senarai produk-produk Tronsmart.

Reka Bentuk Dan Fungsinya

Tronsmart Titan ialah sebuah pengecas desktop yang agak besar. Atas sebab itu, sesuai dengan saiznya, ia mempunyai 5 port USB, setiap satu darinya mampu menyalurkan kuasa sebanyak 18W, yang jika digunakan serentak adalah penyaluran kuasa penuh sebanyak 90W.

Setiap satu port dikuasakan dengan teknologi Quick Charge 3.0 serta VoltiQ, juga serasi dengan teknologi FCP dari Huawei. Tidak lupa juga, ia mempunyai ciri ‘keserasian ke belakang’ (Backward Compatibility) dengan Quick Charge 2.0.

Nota: Apa itu VoltiQ?

VoltiQ ialah teknologi pengecasan yang dapat mengenal pasti peranti serta tahap kuasa yang diperlukan untuk setiap peranti yang bersambung dengan pengecas, lalu menyalurkan kuasa maksimum yang dapat ditanggung oleh peranti-peranti tersebut. Secara ringkasnya, setiap port secara ‘bijak’ mengenal pasti peranti yang disambungkan dan menyampaikan kelajuan pengecasan yang paling cepat.

Bukan itu sahaja, ianya dibekalkan dengan ciri keselamatan seperti perlindungan dari lebihan voltan, lebihan arus kuasa, litar pintas, suhu melampau panas, dan juga mempunyai waranti selama 18 bulan.

Di sebelah bahagian port penyalur kuasanya, terdapat suis penghidup, yang pada saya adalah amat berguna jika anda berasa ‘malas’ hendak mencabut plug kuasanya. Ini juga adalah satu bentuk perlindungan, dan ciri penjimatan kuasa, agar arus elektrik tidak sentiasa mengalir ke dalam pengecas ini.

Di bahagian hadapan pula kelihatan lima port USB dengan setiap satu darinya ‘ditandai’ dengan warna hijau di sebelah dalam.

Pada saya, ini memudahkan pengguna untuk dapat melihat dan membezakan antara satu port dengan port yang lainnya, tambahan pula warna luarannya adalah hitam. Warna hijau juga seperti menjadi satu bentuk trademark kepada Tronsmart untuk produk-produknya yang menggunakan port USB.

Anda boleh rujuk ulasan kami mengenai Tronsmart Presto 10000mAh Quick Charge 3.0 Power Bank.

Kepenggunaan

Saya sememangnya sudah lama ingin menggunakan pengecas seperti ini. Agak rimas apabila saya sentiasa cuba mengecas peranti di tepi katil, namun ianya berselerak, bersepah dengan wayar-wayar pengecas untuk setiap satu peranti yang saya gunakan.

Oleh itu saya gantikan wayar sambungan, dan kesemua pengecas-pengecas itu dengan hanya satu pengecas sahaja, iaitu Tronsmart Titan. Ianya amat melegakan otak dan menyegarkan mata, apabila melihat segalanya terurus, yang mana hanya ada pengecas, dan wayar USB sahaja. Tronsmart Titan menjadi hub pengecas pantas, dan nampaknya pengecas lain saya sudah pun simpan di dalam almari.

Apa yang seronoknya, walaupun mengecas berbeza peranti, saya tidak perlu lagi terfikir tentang keserasian bagi pengecas yang digunakan, apabila teknologi VoltiQ mampu mengendalikan keperluan kuasa setiap peranti tersebut. Kadar kuasa? Lebihan arus? Ahhh, itu semua tidak penting lagi. Hanya perlu plug masuk, dan biarkan ia penuh.

Pro:

  1. Satu peranti untuk semua. Amat memudahkan anda jika anda menggunakan pelbagai peranti yang perlu dicaj dengan cepat.
  2. Mempunyai ciri keselamatan yang jitu. Anda tidak perlu bimbang lebihan arus kuasa atau litar pintas.
  3. Kelajuan pengecasan Quick Charge 3.0, VoltiQ, dan FCP (Huawei) diterapkan ke dalam pengecas.

Kontra:

  1. Saiznya agak besar. Oleh itu jika anda jenis suka berkembara, anda perlu sediakan ruang yang cukup untuknya.
  2. Beratnya mungkin tidak terlalu ketara, tetapi semestinya lebih berat dari membawa pengecas biasa anda.
  3. Tidak disertakan dengan kabel pengecas USB. Anda perlu menggunakan kabel anda sendiri, semestinya.

Konklusi

Apa lagi yang dapat saya perkatakan tentang produk ini. Tiada sebarang aduan mahupun rungutan yang dapat saya sungutkan. Saya amat mengesyorkan pengecas desktop ini kepada sesiapa yang mahu mengatur pengecasan peranti dengan lebih baik lagi. Tidak perlu membawa wayar sambungan dan pelbagai pengecas ke mana-mana. Cukup hanya sekadar satu peranti ini sahaja bagi melengkapkan keperluan anda.

Anda yang berminat bolehlah membeli Tronsmart U5TF Titan Plus ini melalui pautan-pautan di bawah:

  1. Lazada: http://bit.ly/2D2sIYL
  2. Shopee: http://bit.ly/2FhKucf