SoundPEATS adalah jenama fon telinga yang telah mencapai kemajuan yang besar sejak 2012. Truengine 3 SE adalah salah satu model mereka yang merupakan naik taraf dari model sebelum ini. Rekabentuk SoundPEATS dalam setiap model depa minimal dan cantik. Tetapi adakah TWS ini yang mereka hasilkan adalah yang terbaik? Hangpa akan mengetahui dalam ulasan ini yang Mamu akan tulis.

Sebelum itu, mari kita layan video unboxing dulu naa.

Spesifikasi 

Cip Bluetooth: QCC3020

Tahap Kalis Air: IPX5

Bluetooth: 5.0

Codec Audio: SBC, APTX

Julat Kerja: 33 kaki (10m)

Teknologi: BT5.0, HSP, HFP, A2DP, AVRCP

Bateri

Kapasiti Bateri: 500mAH (Casing)

Kapasiti Bateri: 55 * 2mAH (Earbud)

Masa Pengecasan: 2 jam

Masa Sedia: 150 jam

Masa Main: 30 jam

Pakej

Dimensi Produk: 0.8 * 0.84 * 1.03 inci

Berat barang: 1.72 auns

Berat Penghantaran: 4.19 auns

Apa Dalam Kotak

1 x SOUNDPEATS Truengine 3 SE Earbud

1 x Kabel Pengecasan

1 x Kotak Pengecasan

6 x Eartips yang Boleh Ditukar

Manual Pengguna

SoundPEATS menggunakan pendekatan agak minimal pada kotak TWS depa. Ada gambaran produk dan gambaq model menggunakan TWS tersebut.

Di sebelah kiri dan kanan kotak pula ada informasi tentang pengilang dan juga spesifikasi TWS hat Mamu dapat nih.

Bila hangpa buka kotak, hangpa akan disambut dgn TWS tu sendiri dan juga kotak simpanan TWS tu. Rekaletak yang straight to the point.

Walaupun kotak nampak kecil tapi ini yang ada dalam kotak tu. Barang yang hangpa bakal dapat adalah :

  • Kabel Type C
  • User Manual
  • Eartip spare
  • Comply TrueGrip Eartip
  • Manual Untuk Comply
  • Warranty Card

Rekabentuk kotak pengecasan menggunakan plastik yang disalut lapisan getah. Bagi Mamu ini bagus pasal hangpa takkan rasa licin pada kotak dia. Penggunaan jangka panjang mungkin getah ini akan haus gak.

Di tengah antara tempat penyimpanan TWS tu, ada lampu LED yang akan menunjukkan kuasa bateri kotak tersebut. Ada 4 lampu yang mewakilkan 25% untuk setiap lampu tersebut.

TWS dwi pemacu ini menggunakan rekabentuk lutsinar untuk melihatkan rekabentuk pemacu depa dalam TWS ini. Rekabentuk agak menarik bagi Mamu pasai ini adalah TWS pertama Mamu menggunakan rekabentuk serupa ni.

Kawalan sesentuh semua menggunakan kawasan logo berwarna gangsa dengan logo S. Bagi Mamu kawalan sesentuh untuk TWS ni cukup sensitif tapi tidak sampai ke tahap terlalu sensitif bila disentuh seperti sesetengah TWS yang Mamu pernah cuba.

Mamu dah pakai TWS ni dalam sebulan camtu. Selalu pakai masa bawak motor. Rekabentuk dia agak pelik sket. Bila time bawak motor, memang takdak rasa ear fatigue pasal TWS ni duduk rapat ke telinga. Masalah jadi bila korang pakai untuk bersukan atau aktiviti lasak. TWS nih boleh jatuh pasal sokongan kat telinga hanya pada earbuds dia tu ja.

Dari kualiti panggilan, Mamu takdak masalah dengar suara pemanggil dengan jelas tanpa ada bunyi gangguan dari bunyi persekitaran.

Dari segi audio kualiti, bagi Mamu TWS ni membawa satu kelainan dari TWS lain pasai dia pakai 2 pemacu yang menghasilkan bunyi untuk spektrum berbeza. Dibawah adalah lagu yang Mamu gunakan untuk mencuba hasil bunyi yang dihasilkan oleh TWS ni.

SoundPEATS TruEngine 3 SE mempunyai bass yang seimbang antara lembut dan kuat. Sub-bass dapat mencapai kedalaman yang mengagumkan tetapi lebih penting bassnya agak santai bagi Mamu.

Pendekatan santai ini ditarik lebih jauh ke frekuensi lain kecuali pada vokal wanita yang agak menonjol dan vokal lelaki yang bernada tinggi, kedua-dua mids dan highs menjadi agak rendah bagi Mamu. Nada mids juga tidak terkecuali terutama pada bunyi drum dan snare terdengar agak jauh.

‘Jauh’ bukan hanya bermaksud ‘lembut’ di dalam konteks ayat Mamu. SoundPEATS TruEngine 3 SE memaparkan soundstage yang mengagumkan dalam audio berkualiti tinggi Instrumen, vokal dan lapisan elektronik dapat kedengaran dengan jelas arah bunyi. Di kiri, kanan, di hadapan anda dan berdekatan dan jauh. Hangpa boleh meletak arah bunyi dengan tepat dan bunyi depa hasilkan tu terpisah antara satu sama lain.

Memandangkan mids agak lembut bagi Mamu, TruEngine 3 SE tidak memberikan banyak perincian dalam soundstage tapi ini memberikan hasil ruang, bass, mids yang seimbang dan vokal lebih banyak ruang. Lagu seperti Jason Derulo – Take You Dancing sebagai contoh memberi satu hasil yang agak menarik dari sudut audio dan suara Jason Derulo yang jelas.

Itu adalah sedikit sebanyak ulasan Mamu tentang SoundPEATS TruEngine 3 SE. Rasa macam nak beli? Hangpa boleh beli di pautan di bawah :

Lazada—> https://bit.ly/3fc60lJ
Shopee—> https://bit.ly/3txvDTf

Sehingga bertemu lagi pada ulasan akan datang. Mamu signing out!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments