Happy Birthday Google, dah besar hang. hahaha

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Berjumpa lagi kita dalam artikel mengenai Google.
Mungkin dah terlepas sehari, pada 27 September 2016 merupakan Hari Ulangtahun Kelahiran Google! Pada tarikh berikut, cukup la Google berumur 18 tahun.

Menurut Google Doodle, sebenar-benarnya ada la perdebatan tarikh sebenar Google menjadi syarikat. Sejarah Google sendiri mengatakan bahawa ia ditubuhkan pada 4 September 1998, di California dengan pengasasnya ialah Larry Page dan Sergey Brin menubuhkan kedai dekat garaj pejabat mereka di Menlo Park. Lebih kurang dua dekad kemudian, ia menjadi enjin pencarian yang paling dominan di dunia, malah ia membangunkan OS (operating system) yang paling banyak digunakan seluruh dunia, dan menjual lebih banyak iklan lebih daripada satu bilion Times Squares, dan ia tidak sempat untuk menukar logo yang kelihatan pelik pada homepage Google.

Jadi mengapa Google Doodle dari syarikat tersebut berubah-ubah ulangtahun kelahiran mereka begitu banyak? dari 27hb pada tahun 2002, kemudian 7hb, 8hb lepas itu kembali pada tarikh 26hb, bulan yang sama, tahun 2005. Pada tahun 2006, tarikh rasmi kekal tidak berubah pada 27hb. Mesti ada sebab kenapa mereka menukar-nukar tarikh ulangtahun kelahiran Google, tapi tiada sorang pun dapat buktikan kenapa ia berlaku. Kemungkinan Google nak sambut awal, atau nak cepat dewasa untuk lebihan tiga minggu. hahaha

Peminat Google pasti tahu mengenai ulangtahun syarikat bukanlah salah satu isu perdebatan, tetapi tarikh “Ulangtahun Kelahiran” bagi Android juga begitu kelam-kabut juga. hihihi. (Jikalaulah anda tertanya-tanya, ia akan menjadi sekurang-kurangnya sembilan tahun atau lebih sebelum robot hijau dapat dilihat secara sah, robot hijau yang berbogel. haha). Terpulanglah pada anda nak sambut ke tidak, apa-apapun, terima kasih kepada Google kerana menceriakan hari-hari kita dan memudahkan urusan harian kita. Terima kasih, Selamat Ulangtahun Kelahiran yang ke-18 Google!

Sumber, Android Police
p/s : Moga makin dewasa Google ni, dapat berikan sesuatu yang baru dan tak bermakna boleh menonton cerita 18sx yer Google? hahaha.