Uncategorized

Radsone Quality Sound Player / DCT Music Player Review

Pada awalnya saya hanya mencuba Radsone DCT Music Player. Pemain muzik ini berpaparan seakan Holo, dan tidak mempunyai ciri Material Design seperti kebanyakan pemain muzik yang lain (sama kesnya dengan pemain muzik Neutron dan PowerAmp). Namun dek kerana reviu-reviu dalam Google Play Store yang agak ‘hangat’ saya tertarik untuk memuat turun dan mencubanya. Oh ya, saya dapat tahu mengenai pemain muzik ini pun dari ‘signature’ seorang ahli forum XDA. Ahahaha.. terima kasih kepada beliau.

Namun selepas puas mencuba dan menggodek DCT Music Player, saya dapat tahu juga dari reviu di Google Play Store tersebut bahawa Radsone mempunyai satu lagi pemain muzik khusus untuk ‘power user’ dan ia juga mempunyai sound engine yang lebih baik. Maka dari situlah ‘perjalanan’ uji cuba saya bermula.

Radsone adalah sebuah syarikat yang berasaskan teknologi audio. Ia juga adalah singkatan dari perkataan ‘Radical Sound‘. Saya quote dari laman web Radsone:

RADSONE stands for Radical Sound (SONE).
RADSONE was founded in 2010 and it has a specialty in sound signal processing. Main members are audio specialists in algorithm, software, system design, and evaluation. Sheer Listening Pleasure is the value that we seek. Via a proprietary algorithm Digital Noise Suppression™ (formerly Museflow) which minimizes digital noise in digital sound itself, we derive the original sound, that is, the sound that makes you feel the sense of realism on the live music scene during live performance from digital sound sources.

President  Jay (Chul-Jae) Yoo
Jay studied acoustics, digital audio signal prosseing in Seoul National University (BS) and KAIST (MS), have developed various kinds of audio decoders and post processing algorithms for over 15 years. He received an LG R&D award from LG Electronics by developing a commercial DMB audio decoder for the first time in the world 2006. Afterwards, he managed developing sound systems for Hyundai-Kia cars in Hyundai Mobis. Especially, in Hyundai Mobis, he developed hi-fi sound quality integrated amplifiers. He founded RADSONE 2010 and developed a unique high-end audio algorithm Digital Noise Suppression™ based on last 15 years R & D experiences. Jay invented numerous patents and has published papers related to digital audio. Jay is a member of Audio Engineering Society.

Setelah diselidiki latar belakang syarikat ini maka jelaslah pada saya mereka mempunyai biodata yang kukuh dalam bidang teknologi audio. Jadi dengan itu tidak bertangguh lagi saya mencuba aplikasi Radsone DCT Music Player. Anda boleh lihat ia pada paparan skrin di bawah:

Apa yang menarik ialah aplikasi ini tidak mempunyai sebarang bentuk Equalizer. Ia hanya bergantung sepenuhnya kepada pemproses audio atau enjin audio terbina dalamannya yang dipanggil sebagai DCT atau nama penuhnya Distinctive Clear Technology. Apa yang dilakukan oleh DCT ialah ia akan menganalisa audio yang dimainkan, seterusnya mengasingkan audio yang kurang memuaskan (noise), memproses dan menghasilkan output audio yang lebih berkualiti untuk halwa telinga.

Namun enjin audio DCT ini hanya boleh digunakan selama 20 minit sahaja. Jika anda ingin menggunakan ia tanpa batasan waktu, ia perlu dibeli melalui IAP sebanyak RM3.50. Buat anda yang mahukan pemain muzik ringkas tetapi dalam masa yang sama berkualiti, saya sarankan anda beli.

Seterusnya apabila sudah puas mencuba DCT Music Player, saya beli pula Radsone Quality Sound Player. Pemain muzik ini bukan percuma, dan ianya berharga RM16.22 (pada waktu saya membelinya). Antara sebab utama yang menyebabkan saya tidak teragak-agak untuk mendapatkan ia adalah kerana keterujaan setelah mencuba enjin audio DCT. Tetapi Radsone Quality Sound Player mempunyai lebih dari itu. Ia ada equalizer 10 band, selain enjin audio yang lebih terkedepan.

Lihat ia pada paparan skrin di bawah:

Meskipun paparan antaramuka penggunanya tidak diadaptasi dan dikemaskini mengikut spesifikasi Material Design, akan tetapi ternyatalah ‘rupa bukan segala-galanya’, walaupun rupa kadangkala boleh buat manusia ‘berselera’, tetapi dalam kes ini kualiti mengatasi penampilan rupa.

Buat sementara waktu ini saya masih lagi ‘jumping’ antara Radsone Quality Sound Player dengan Neutron, PowerAmp serta Sony Music (dulu dikenali dengan nama Sony Walkman).

Kesemuanya seolah-olah mempunyai kualiti yang hampir sama, namun jika saya perlu memilih satu, maka Radsone Quality Sound Player adalah yang akan dikekalkan. Enjin audionya sangat mengujakan justeru dengan penambahbaikan sound mods dari forum XDA, saya kini boleh tertidur dengan lena tanpa menghiraukan poltergeist yang sering berlegar di ruangan rumah jiran sebelah atas.

Muat turun : RADSONE quality sound player (RM16.22)

Muat turun : Radsone DCT music player (Percuma)

Arya Putra
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]
https://omghackers.com/