More

  QCY T9S : Khas Untuk Mereka Yang Aktif

  Rumusan

  Agak berbelah bagi untuk skor bagi QCY T9S ini. Untuk sebuah produk pada julat harga semurah ini, di sesetengah aspek, ia jauh lebih baik daripada TWS jenama terkenal seperti Realmi dan Xiaomi. Lengkap dengan aplikasi di telefon. Tapi sepanjang menggunakannya, saya mengalami masalah keselesaan dan ia menyebabkan saya agak tidak suka menggunakannya. Yang pasti, untuk bersukan ia memang melekat di telinga walau tidak selesa.

  QCY T9S adalah antara TWS baru keluaran QCY untuk tahun 2020. Masih lagi dalam kategori bajet dengan harga di bawah RM70, menariknya, tidak banyak kompromi yang dibuat oleh QCY dari segi kualiti dan penyampaian bunyi oleh QCY T9S baru ini.

  PANDANG PERTAMA

  Sama seperti TWS dari QCY yang lain, pembungkusan TWS mereka secara asasnya adalah sama. Mereka menggunakan kotak yang sama untuk TWS mereka. Namun begitu, untuk QCY T9S ini, anda menerima beberapa aksesori tambahan. Selain daripada manual, wayar pengecas, dan getah gantian telinga, anda juga menerima dua pasang gelang getah untuk melilit TWS. Ya, QCY T9S hadir dengan sayap telinga untuk lebih lekapan di telinga ketika bersukan. QCY juga memberi anda pilihan untuk menukar sayap telinga sukan ini kepada sayap biasa sekiranya anda tidak selesa dengan rekabentuk yang sedikit terkeluar dan mencengkam di sendi telinga anda. Satu langkah yang sangat bagus oleh QCY demi memastikan produk mereka sesuai untuk semua pengguna dan keperluan.

   

  KUALITI BINAAN

  QCY T9S hadir dengan saiz bekas yang agak kecil juga. Mudah dibawa di dalam poket, tetapi agak tebal dan lebih berat berbanding QCY T5 dan Oppo Enco W11. Lekapan magnet pada penutupnya cukup kuat dan berfungsi juga sebagai suis untuk menghidupkan TWS. Setiap anda membuka penutup bekasnya, TWS akan terus menyala dan bersambung dengan telefon anda. Ini juga memudahkan proses penyimpanan TWS apabila anda ingin berhenti menggunakan TWS anda. Masukkan TWS ke dalam bekas dan tutup penutup untuk mematikan kuasa TWS dan putuskan sambungan ke telefon anda. Satu ciri yang boleh dikatakan ‘premium’ kerana ada TWS lain dalam julat harga sebegini masih lagi tiada fungsi auto on/off sebegini.

  QCY T9S merupakan TWS yang dipakai sepenuhnya ke dalam telinga. Saiznya agak besar dengan getah telinga yang juga agak besar. Ini mejadikannya sangat sesuai ketika bersukan. Bagi mereka dengan saiz telinga yang kecil, mungkin tidak berapa sesuai dan terasa agak ketat di telinga. Penggunaan yang lama akan menyakitkan telinga bagi mereka dengan telinga kecil. Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan ini, saya mencadangkan anda menukar sayap telinga sukan kepada sayap getah yang biasa dan menukar getah telinga kepada saiz yang lebih kecil. Kesemua aksesori ini telah dibekalkan bersama di dalam kotak. Ia juga mempunya dua poin magnet untuk pengecasan dan penyimpanan di dalam bekas. Ujian goncangan juga mendapati lekapan magnet pada QCY T9S sangat kuat dan tidak tercabut dengan goncangan kuat.

  Proses menukar sayap telinga juga sangat mudah. Cuma tanggalkan sayap telinga dan pasangkan sayap lain yang diingini. Lurah untuk sayap telinga juga telah dibuat dan ada titik khas di bahagian bawah TWS bagi membantu anda memasang sayap telinga dan mengelakkan sayap telinga untuk kekal pada tempatnya dan tidak terpusing semasa anda memakai TWS ini.

   

  BATERI

  QCY T9S boleh memainkan muzik selama 4-5 jam dengan sekali penggunaan berterusan. Bekasnya boleh mengecas kedua-dua TWS sebanyak 4 kitaran penuh. Bateri pada bekasnya adalah sebesar 380mAh manakala pada TWS mereka adalah sebesar 43mAh. Tidak banyak boleh diulas, bagi saya ini sudah menjadi standard semasa untuk kebanykan TWS di pasaran.

  QCY melarang penggunaan Quick Charger untuk mengecas bekas QCY T9S dan mengesyorkan pengecas 5V 2.1A dan ke bawah. Bekasnya cuma mempunyai satu lampu LED untuk penunjuk aras bateri.

  Semasa mengecas bekas TWS: 

  • Paras bateri ≤60% : LED berkelip merah
  • Paras bateri 60%-95% : LED berkelip hijau
  • Paras bateri ≥95% : LED berkelip putih
  • Paras bateri penuh : LED menyala putih

  Semasa mengecas TWS di dalam bekas:

  • LED akan berkelip merah semasa sedang mengecas dan menyala hijau selama seminit apabila bateri TWS sudah penuh.

   

  KUALITI BUNYI

  Pada pertama kali menggunakan QCY T9S saya dapati bunyinya agak bright dengan banyak penekanan pada mid dan high. Namun, selepas memuat turun aplikasi QCY di PlayStore, firmware pada QCY T9S saya telah menerima kemaskini sebanyak dua kali. Dengan setiap kemaskini firmware juga, bunyinya lebih seimbang dan talaan pada low dan bassnya semakin baik.

  Dengan firmware terbaru, bunyi pada QCY T9S ini bagi saya seimbang. Pendengaran juga santai untuk pelbagai genre. Bunyinya agak warm dengan bass yang tidak berapa bergetar. Mid lebih dominan pada QCY T9S ini. Saya berharap ada sedikit talaan lagi pada high dengan bunyi simbal yang agak berdesir.

  Vokal pada TWS ini juga bagi saya bagus dan jelas. Vokal lelaki kedengaran begitu maskulin dan berkarakter. Vokal perempuan pula agak kurang feminin terutama bagi penyanyi balada atau pop dengan ciri suara lembut kedengaran agak kasar. Vokal rock perempuan pula bagi saya tiada masalah kerana kebanyakan vokal penyanyi rock perempuan mempunyai vokal yang agak rendah.

  Soundstage QCY T9S bagi saya sederhana. Dengan cukup perincian pada intrumen muzik. Treble kadangkala ada sedikit menikam tapi ini tidak berlaku begitu kerap. Mungkin dalam kemaskini firmware seterusnya, kualiti dan karakter bunyi QCY T9S akan berubah lagi.

   

  KUALITI SAMBUNGAN

  QCY T9S hadir dengan Bluetooth 5.0 dan tiada masalah dengan kelewatan audio untuk kegunaan menonton video dan YouTube secara amnya. Ia tiada mod gaming dan untuk bertukar di antara mod stereo dan mono, anda perlu menekan kombinasi butang pada TWS secara manual.

  Apa yang saya suka pada QCY T9S ini, ia bersambung ke telefon dengan pantas. Ia mula bersambung ke telefon sebaik sahaja anda membuka penutup bekas, TWS menghidupkan kuasanya dan terhubung dengan sambungan Bluetooth telefon anda. Apabila anda memakai TWS di telinga anda, kedua-dua belah TWS sudahpun siap sedia untuk memainkan muzik kegemaran anda di telefon. Tidak perlu menunggu lama untuk TWS anda terhubung dengan peranti anda.

   

  KAWALAN

  QCY T9S menggunakan butang kawalan fizikal. Masuk akal kerana TWS ini lebih memfokuskan mereka yang aktif. Kawalan sentuhan mungkin agak leceh apabila tangan anda berpeluh dan basah. Butang pada TWS ini agak bagus dengan klik yang bagus. Tidak perlu menekan kuat untuk menggunakan butang. Ini bermakna, anda tidaklah sehingga menolak TWS dengan kuat ke dalam telinga setiap kali anda menekan butang pada TWS ini.

  Uniknya dengan QCY T9S, ia disokong oleh aplikasi QCY yang mebolehkan anda mengubah fungsi butang. Saya secara peribadi, lebih suka menggunakan butang untuk mengubah kelantangan bunyi dan mengubah lagu seterusnya. Dengan aplikasi QCY, kombinasi kawalan semuanya bergantung kepada anda.

   

  KELEBIHAN

  QCY T9S hadir dalam pakej yang lengkap dan menyeluruh dengan aksesori tambahan yang banyak. Anda boleh menggunakannya untuk bersukan atau untuk kegunaan santai seharian dengan dua pilihan sayap telinga hadir bersama di dalam kotak. Kualiti bunyi juga seimbang dengan bass yang memuaskan untuk pelbagai genre. Bagi penggemar bass, mungkin ia tidak mencukupi, tapi anda harus tahu, QCY T9S tidak diiklankan sebagai TWS dengan bass-heavy.

  Ia juga disokong dengan aplkasi QCY, membolehkan anda mengemaskini firmware, mencari kedudukan TWS anda sekiranya hilang, menala bunyi dengan equalizer dan mengubah fungsi butang pada TWS. Kombinasi aplikasi dan kualiti TWS ini sendiri adalah tarikan kuat untuk sesiapa memiliki TWS yang berharga kurang dari RM70 ini. Harganya juga sangat mengiurkan, cuma pejam mata dan beli. Jangan fikir lagi.

   

  KEKURANGAN

  Bekas QCY T9S ini agak tebal walaupun bersaiz kecil. Ini memberi isu sedikit sekiranya anda ingin membawa TWS ini di dalam poket. Selain itu, TWS ini juga seperti memberi fokus pada individu yang bertelinga besar. Anda perlu membuat sedikit pertukaran pada aksesori seperti menukar getah telinga daripada silikon kepada getah telinga berbusa ataupun silikon yang lebih selesa.

  Secara puratanya, QCY T9S adalah TWS yang bersaiz agak besar dan akan menyakitkan telinga bagi anda yang bertelinga kecil atau sensitif. Banyak percubaan posisi perlu dibuat sebelum anda bertemu posisi yang sesuai untuk anda dan tidak menyakitkan telinga.

   

  KESIMPULAN

  Sekiranya anda memerlukan TWS untuk bersukan, QCY T9S adalah TWS yang paling murah di pasaran dengan sayap telinga. Ia melekap dengan kuat dengan sayap telinga dan tidak pernah tercabut sepanjang ujian saya. Bekasnya agak besar, tapi tidak terlalu menyusahkan untuk dibawa melainkan anda memakai seluar jeans skinny. Sekali lagi, ini TWS yang memfokuskan indvidu yang aktif bersukan. Poket seluar trek secara amnya tiada masalah dengan ruang poket yang besar.

  Kualiti bunyi juga memuaskan dengan vokal yang jelas dan bass yang mencukupi. Karakter bunyi agak warm dengan mid yang dominan. Sesuai untuk pendengaran genre yang lebih pelbagai.

  Akhir kata, bawah RM70. Pejam mata dan bayar saja.

  Tonton video unboxing di bawah:

   

  Dapatkannya di Shopee : Kedai Rasmi QCY

  Ringkasan Ulasan

  Skor
  Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
  Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: