Utama Ulasan Produk dan Gajet Insta360 One R Twin Edition : Pencabar Takhta GoPro?

Insta360 One R Twin Edition : Pencabar Takhta GoPro?

1
797

Kalo hangpa dalam pencarian action camera, hangpa mungkin perasan bukan GoPro sahaja dalam pasaran ini. Banyak pengeluar mencuba nasib dalam segmen ini yang Mamu boleh katakan ramai pengguna yang ingin merakam aksi ekstrem melompat dari bangunan atau merakam aksi anak kecil berlari di taman permainan.

Pengeluar yang menarik perhatian Mamu dari dulu adalah dari Insta360. Produk yang buat ramai tertarik dengan depa ini adalah Insta360 One X. Pada masa depa keluarkan produk depa, rakaman video 360 darjah masih belum matang. Dengan keluaran produk depa ini, ramai sekarang sudah berani mencuba rakaman 360 darjah.

Dalam reviu kali ini, Mamu akan ulas 360 Lens Mod & 4K Lens Mod yang terdapat pada kit yang Mamu terima.

360 Lens Mod

Kita mulakan dulu dengan spesifikasi 360 Lens Mod yang didatangkan dalam kotak :

Aperture : F 2.0
35mm Equivalent Focal Length : 7.2mm
Resolusi Foto : 6080 x 3040 (2:1)
Resolusi Video : 5760×[email protected], 5760×[email protected], 5760×[email protected], 3840×[email protected], 3840×[email protected], 3008×[email protected]
Format Foto : insp (boleh dieksport menggunakan App atau Studio),
RAW (dng) (File RAW memerlukan program di PC/Mac untuk stitching)
Format Video : insv (boleh dieksport menggunakan App atau Studio),
LOG & video HDR
Pemampatan Video : H.264 / H.265
Mod Video : Video Standard,Video HDR, Timelapse mode,Video Bullet Time
Berat : 130.5g (termasuk bateri & modul utama)
Dimensi (WxHxD) : 72mm x 48mm x 43mm
Masa Penggunaan : 5.7K @ 30fps – 70 minit
Video Bitrate : 100Mbps
Gyroscope : 6-axis Gyroscope
Mod Photo : Foto Standard, Foto HDR, Burst,Foto Selang Masa, Mod Malam
Live Streaming : 360 live-streaming, FreeCapture Live
EV : -4EV hingga +4EV
Mod Dedahan :
Gambar – Auto, Manual(Shutter 1/8000s-120s, ISO 100-3200), Shutter Priority(1/8000s-1s), ISO Priority(100-3200)
Video – Auto, Manual(Shutter 1/8000 – 1/30, ISO 100-3200)
WB : Auto, 2700K, 4000K, 5000K, 6500K
Bluetooth : BLE4.0
Wi-Fi : 5G (Jarak standard sehingga 20M)
USB : Type-C
Micro SD Card : UHS-I V30, exFAT(FAT64) format kad SD. Saiz maximum 1TB.
Kapasiti Bateri : 1190mAh
Kaedah Pengecas : Type-C
Masa Mengecas : 65 minit
Suhu Operasi : -4° F hingga 104° F (-20℃ hingga 40℃)

Insta360 One R Twin Edition ini terdiri daripada modul utama, 360 lens & bateri. Apa yang berbeza dari produk lain dengan Insta360 ini adalah ia modular macam Lego hangpa main dulu-dulu tu. Setelah semua dipasang sekali, kamera ini tidak jauh beza saiznya dengan action camera lain yang sedia ada dalam pasaran. Fungsi yang agak menarik lagi ia didatangi dengan voice control & boleh dihubungkan dengan wireless earphone menggunakan Bluetooth.

 

Bila modul semua dipasang & dimasukkan ke dalam sangkar kamera, barulah kamera nih kalis api neraka. Eh! Maksud Mamu kalis air. Kamera ini kalis air sehingga kedalaman 5 meter.

Navigasi pada kamera menggunakan skrin yang sedia ada pada modul utama. Walaupun skrin agak kecil untuk tangan mamu tapi cukup untuk mamu akses menu utama & sub menu.

“Apa nih Mamu? Kami nak tengok hasil dari kamera ni!”

Hangpa nih tak sabaq toi la. Nih haa sedikit sebanyak hasil yang hangpa boleh buat dengan lens 360. Jangan keriau tengok naa.

P/S : bila pakai selfie stick, gambaq hangpa seakan-akan menggunakan drone. Ini kerana selfie stick tu berada di titik buta kamera 360.

Cukup dak? Mana cukup kan? Lani Mamu share video yang hangpa boleh hasilkan. Feast your eyes! 

Hatni Mamu guna BulletTime. Hangpa boleh buat video ikut kreativiti hangpa. Sky the limit gais.

Hatni plak mamu rekod time tengah drive. Time nih balik dari Penang. Stabilization dia memang superb bagi Mamu.

Nih ada lagi video yang Mamu sempat buat untuk tatapan hangpa semua. Video kat Youtube nih semua dalam Resolusi 4K. Enjois!

Ok, dah teracun ka blom? Jom sambung pi ke 4K Lens Mod plak naa.

4K Lens Mod

Spesifikasi 4K lens nih tak jauh beza dari 360. Kat sini Mamu senaraikan perbezaan depa berdua.

Aperture : F 2.8
35mm Equivalent Focal Length : 16.4mm
Resolusi Foto : 4000 x 3000 (4:3), 4000 x 2250 (16:9)
Resolusi Video : 4000×[email protected]/25/30fps,3840×[email protected]/25/30/60fps,2720×[email protected]/25/30/60/100fps,1920×[email protected]/25/30/60/120/200fps
Format Foto : JPEG (boleh dieksport menggunakan App atau Studio), RAW (dng) (File RAW memerlukan program di PC/Mac untuk stitching)
Format Video : MP4, insv (boleh dieksport menggunakan App atau Studio. Dalam kemaskini 1.2.16 insv boleh ditukar ke format MP4), LOG & video HDR
Pemampatan Video : H.264 / H.265
Mod Video : Video Standard,Video HDR, Timelapse mode, TimeShift mode, Basic stabilization mode (in-camera stabilization), Pro stabilization mode (eksport menggunakan Insta360 app/Studio atau plugins yang disokong untuk menggunakan FlowState stabilization)
Berat : 121g (termasuk bateri & modul utama)
Dimensi (WxHxD) : 72mm x 48mm x 32.4mm
Masa Penggunaan : 4K @ 60fps – 70 minit
Video Bitrate : 100Mbps
Gyroscope : 6-axis Gyroscope
Mod Photo : Foto Standard, Foto HDR, Burst,Foto Selang Masa, Mod Malam
EV : -4EV hingga +4EV
Mod Dedahan :
Photo : Auto, Manual(Shutter 1/8000s-120s, ISO 100-3200), Shutter Priority(1/8000s-1s), ISO Priority(100-3200)
Video :Auto, Manual(Shutter 1/8000 – 1/30, ISO 100-3200)
WB : Auto, 2700K, 4000K, 5000K, 6500K

Itu sedikit sebanyak info pasal 4K lens nih. Satu fungsi yang ada kat dia buat Mamu suka adalah Pureshot. Gambaq yang hangpa amik akan lebih bersih. Fungsi ini akan merakam gambaq korang dalam format DNG & menggunakan AI untuk analisa gambaq hangpa tu untuk hasil lebih baik.

Sini hangpa boleh tengok sample gambaq time siang & malam yang Mamu sempat rakam.

Pureshot

HDR

Night Mode

Normal Mode

Kita ke sampel video pulak menggunakan 4K lens nih naa. Semua video dibawah beresolusi 4K gais.

Amacam, ada rasa nak beli? Berbaloi gais untuk hangpa beli dan pakai Insta360 One R.

Apa lagi nak cerita ehh? Owh lupa plak Mamu belum cerita aplikasi Insta360 dalam telefon dia.

Insta360 App

Dari aplikasi ini, hangpa boleh edit & eksport video yang hangpa rakam tanpa perlu muat turun ke telefon hangpa.

“Wait Mamu? What you say?”

Yup,hangpa boleh edit tanpa perlu muat turun video rakaman ke telefon hangpa. Hangpa boleh terus edit video yang telah hangpa rakam terus dari kamera. Dah menjimatkan masa hangpa dah kan?

Sini Mamu senaraikan apa yang hangpa boleh buat dari aplikasi tu. Nak tahu lebih lanjut, hangpa kena beli dulu la kan. Hehehe.

  • Flowstate Stabilization
  • Auto Frame
  • Hyperlapse
  • Flylapse (hatni stail habaq hang)
  • Point To Track
  • Flashcut
  • Jumpcut
  • Ubah FOV video hangpa

Sekarang Mamu kongsikan antaramuka dalam aplikasi hat Mamu dok cerita nih.

Antaramuka Rakaman Video/Foto

Antaramuka Aplikasi Insta360

Akhir kata dari Mamu, untuk kit yang kini berharga sekitar RM 2000 yang hampir sama harga dengan GoPro terbaru memang berbaloi untuk dimiliki. Harap dengan ulasan pendek nih dapat tolong hangpa untuk buat keputusan untuk membeli.

Sebelum itu, kalo hangpa nak beli Insta360 ada buat promosi sempena Black Friday.

Klik link dibawah nih naa.

https://www.insta360.com/sal/one_r?insrc=INRO382

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: