PrivateVPN: VPN Paling Sesuai Untuk ‘Kaki’ Strim

“Not all VPNs were created equal”.

Itulah hakikat yang sebenar. Ada VPN yang dibuat hanya untuk tujuan pelayaran ringan dan sekuriti umum. Ada yang khusus untuk individu pemuat turun tegar. Ada pula yang dibina dengan pelbagai ciri, khas buat para pengguna yang gemar mengubah tetapan.

Jujurnya, saya dah jarang menulis tentang VPN kerana pertama, saya sudah selesa dengan Surfshark.

Kedua, kesedaran masyarakat di Malaysia berkenaan dengan VPN masih di tahap terendah. Masing-masing yang menggunakan VPN hanya semata-mata untuk ‘bypass quota telco’, atau pun dijadikan usaha untuk melajukan internet. Walhal kegunaan VPN adalah lebih dari itu. Fungsinya luas, dan saya melihat yang kita masih lagi terkebelakang dalam hal kesedaran ke atas privasi serta sekuriti.

Tidak dapat tidak, bila ada servis yang menarik, saya juga masih harus mencuba untuk dimasukkan ke dalam senarai servis yang menarik. Saban hari saya tidak terjumpa, hinggalah diperkenalkan kepada PrivateVPN oleh seorang sahabat.

Apa yang menarik tentang PrivateVPN? Mari kita lihat dan rungkai satu persatu biodata dan ciri-ciri VPN ini.

Bidang Kuasa

PrivateVPN berada di bawah bidang kuasa Sweden, negara yang berada dalam kuasa perjanjian 14 Eyes.

Pun begitu, meskipun di bawah senarai 14 Eyes dan merupakan ahli Kesatuan Eropah, Sweden mempunyai Undang-Undang pengekalan data tersendiri.

Menurut sumber dalaman, mereka menemui kelemahan dalam penguatkuasaan Undang-Undang yang membolehkan mereka tidak mengumpul sebarang data peribadi pengguna.

Sejauh mana kebenarannya, kita selaku pengguna perlu lakukan kajian yang lebih terperinci mengenai hal ini. Apa yang penting, setakat yang saya telah cari, PrivateVPN masih belum kedengaran lagi sebarang skandal penjualan atau penyerahan data kepada mana-mana entiti, oleh itu rekod trak mereka bersih dan boleh dipercayai.

Sama kes seperti TorGuard. Mereka ini jatuh terus di bawah jajahan kuasa Amerika Syarikat, tetapi rekod trak mereka juga bersih dari sebarang penyerahan data kepada pihak berkuasa meskipun diminta.

Paparan Antaramuka

Ya, disebabkan tiada perkara yang perlu dibimbangkan mengenai kebocoran data dari servis ini, maka kita terus sahaja kepada paparan antaramuka aplikasinya.

 

Ia mempunyai dua pilihan paparan. Satu versi ringkas (Simple), dan satu lagi versi termaju (Advanced).

Secara asasnya, pada saya paparan antaramukanya kelihatan agak terkebelakang a.k.a ketinggalan zaman. Saya masih ingat lagi paparan seperti ini ada pada aplikasi VPN di sekitar tahun 2011 dahulu, iaitu ketika saya baru mula-mula hendak belajar menulis.

Jika anda tidak percaya, mari lihat pula paparan termajunya:

Tidak lupa juga ia tidak mempunyai ‘dark mode’ atau tema gelap yang sudah ada pada kebanyakan aplikasi lain. Secara adilnya, banyak servis VPN lain yang juga tidak ada tema gelap pada aplikasi, tetapi ia sudah sepatutnya menjadi standard pada tahun 2020 ini.

Ditambah lagi, Surfshark sudah pun ada ciri tersebut. Jadi, saya memang berharap dapat lihat pilihan untuk mengaktifkannya ada.

Meskipun begitu, saya dapati ia mempunyai aplikasi untuk pelbagai jenis platform, seperti Windows, macOS, iOS, Android, Linux, dan juga router.

Untuk Linux, yang masih menjuarai dari segi paparan antaramuka ialah TorGuard, bahkan mereka ada membuat klien khusus untuk Arch Linux. Ia adalah sesuatu yang di luar jangkaan – menyediakan GUI untuk Linux terutamanya Arch Linux, patut dijadikan contoh untuk setiap servis yang hendak beroperasi.

Bagi PrivateVPN, kliennya masih lagi bergantung kepada Network Manager. Ahh, saya tidak dapat nak rungutkan terlalu banyak kerana VPN yang sedang saya gunakan sekarang iaitu Surfshark juga menggunakan Terminal atau Network Manager untuk membuat sambungan VPN.

Sokongan Servis Penstriman

Saya terus kepada sokongan servis penstriman adalah kerana saya rasakan ini adalah kekuatan di sebalik kelemahannya.

Setiap pelayan telah dimasukkan ke dalam kategori atau servis penstriman masing-masing.

Sejauh yang saya sudah cuba, saya berpuas hati dengan prestasi yang diberikan. Ini ditambah dengan ciri kekuatan tahap enkripsi yang boleh dipilih, bererti jika anda inginkan kelajuan untuk strim servis pilihan anda, hanya perlu tukarkan enkripsi kepada AES-128-GCM, manakala jika hendakkan sekuriti yang lebih kuat, pilih 256.

Baik Netflix mahupun YouTube, kedua-duanya tiada masalah penimbalan atau buffering.

Sistem Sokongan

Buat masa ini, saya hanya dapat menghubungi sistem sokongan melalui emel. Saya belum dapat hubungi staf mereka melalui tetingkap bual.

Pada saya, ciri ini amatlah penting kerana mana-mana pelanggan yang sedang mengalami masalah, boleh rujuk secara terus kepada staf yang bertugas.

Tetapi sistem tetingkap bual tidak diaktifkan 24/7. Ini sedikit menghampakan, kerana saya berhasrat untuk menemuramah mana-mana staf yang menjawab. Apa pun, saya difahamkan bahawa mereka ada menyediakan sistem sokongan berasaskan kawalan jauh menerusi TeamViewer. Ini boleh dikatakan sangat bagus, dan mana-mana servis VPN yang lain boleh mengambil ia sebagai contoh.

Stealth VPN

Stealth VPN ialah ciri Anti-DPI yang mana pada saya amatlah penting pada sesebuah VPN. Ciri ini harus dijadikan sebagai kayu ukur atau penanda aras kepada kematangan servis dan aplikasi.

Anti-DPI akan cuba bertindak melangkau sekatan firewall yang ‘melampau’ seperti Great Firewall of China. Apa guna ada VPN terpasang, tetapi tidak mampu untuk melepasi sekatan internet, kan?

Harga Langganan

Harga langganan bermula dari RM30+ untuk sebulan, kepada RM60+ untuk tiga bulan, dan juga RM200+ untuk 12 (percuma sebulan).

Disebabkan ia boleh digunakan hingga 6 peranti serentak, maka harga langganan menjadi sangat murah jika anda berkongsi dengan rakan-rakan lain yang berminat.

Extension/Addon

Maaf, PrivateVPN tidak menyediakan sebarang extension atau addon untuk pelayar web. Saya harap perkara ini akan berubah di masa akan datang dan PrivateVPN dapat membuat extension yang mampu menyamai fungsi pada aplikasi.

Ujian Kebocoran DNS

Walaupun paparan antaramuka aplikasinya agak bercirikan ‘lama’, tetapi jangan pandang rendah kepada kemampuannya. Dari ujian yang dijalankan, ia tidak membocor sebarang maklumat IP asal kepada laman sesawang DNS Leak Test.

Bak kata orang-orang tua dulu, biar rupa hodoh, asal perangai baik.

PrivateVPN baik perangainya.

Konklusi

PrivateVPN mungkin tidak mempunyai jumlah pelayan sebanyak NordVPN, atau ExpressVPN, tetapi ciri yang ada padanya bolehlah dikatakan cukup untuk memuaskan hati pengguna.

Pada saya, kekuatan PrivateVPN yang sebenar ialah kemampuannya untuk strim di pelbagai laman penstriman. Senarai pelayan yang menyokong laman-laman tersebut adalah ‘secukup rasa’. Anda boleh lihat dan semak sendiri senarai pelayan yang ada.

Ia juga menyokong P2P/torrent, dan kaki muat turun tegar tidak akan berasa sesal dengan kelajuan yang diberikan. Secara keseluruhan, saya boleh mengesyorkan VPN ini kepada mereka yang tegar strim, muat turun torrent, dan mereka yang pentingkan prestasi/kelajuan. Bagi anda yang berasa kurang senang dengan statusnya yang berada di wilayah 14 Mata, dan anda rasa keselamatan data tidak beberapa teguh berada pada PrivateVPN, anda bolehlah cari servis lain.

Jangan peningkan kepala.

Kalau yakin, langgan sahaja. Jika kurang yakin atau kurang senang, banyak lagi servis lain ada di luar sana.

Saya sendiri? Pada saya, selagi servis VPN tersebut mempunyai rekod trak yang bersih dan tidak pernah ada kes kebocoran data di mana-mana, mereka layak dipercayai.

“Tidak bersalah selagi tidak dibuktikan bersalah”.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x