Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Bertemu lagi kita dalam artikel mengenai produk OnePlus, bahagian perisian. Pasti ampa semua dah tahu kan yang OnePlus melepaskan kemaskini OxygenOS Open Beta 6 untuk OnePlus 5 yang memberi sistem Android 8.1 Oreo. Ya, Android P dah keluar, sabaq sat laa.

Bila OnePlus 5 mendapat Open Beta 6, maka OnePlus 5T juga akan dapat tapi tak serentak macam kemaskini sebelum ini yang 4 peranti OnePlus (3/3T, 5/5T) mendapat kemaskini serentak. Ada ciri-ciri untuk OnePlus 5T yang terdapat dalam Open Beta 6 ini.

Mari kita lihat apa yang ada dalam OxygenOS Open Beta 6 :

  • Sistem
  • Naik taraf sistem Android 8.1 Oreo.
  • Menambah lebih banyak gaya jam (ada pun empat)
  • Pengoptimuman sokongan isyarat skin penuh (ni untuk OnePlus 5T tau)
  • Kemaskini patch keselamatan Android 2018-02-1
  • Telefon
  • Menambah isyarat menjawab panggilan hanya angkat telefon.
  • Mod Permainan
  • Menambah pengoptimuman baru dalam mod permainan untuk pengalaman permainan lebih baik.
  • Ciri baru iaitu menyekat pemberitahuan, penjimatan bateri, serta menghentikan kecerahan adaptif.
  • Aplikasi
  • OnePlus Switch, menyokong pemindahan data untuk backup aplikasi.
  • OnePlus Gallery, menyediakan antaramuka pengguna yang baru, termasuk fungsi tong sampah.

Dah tau apa yang ada dalam OB6 kan, ni pula barang-barang yang diperlukan untuk pasang :

Cara pemasangan terbahagi kepada dua, iaitu cara bersih atau kotor. Boleh rujuk artikel ini Kemaskini OxygenOS Open Beta 2, Android Oreo Pada OnePlus 5 cuma nak ingatkan kalau pasang OxygenOS, dia akan ganti stock recovery, jadi kena pasang balik TWRP lah hahaha. Untuk tak mau kena bootloop, pasang dahulu ROM, dah masuk elok baru reboot masuk TWRP (lepas pasang semula TWRP), pindah fail yang ampa sedut tu, lalu pasang lah.

Ini sedikit screenshot nak kongsi dengan ampa mengenai OB6 ni.

Terdapat satu program baru, iaitu Program Peningkatan Kestabilan Sistem.
Lawa kan Gallery yang baru ni? Siap ada tong sampah untuk tengok benda apa yang kita buang.
Gambar-gambar yang masuk dalam tong sampah ni, akan hilang sendiri lepas sebulan. Boleh la tengok balik padam gambar apa.
Macacm mana sekecil ni terlepas dalam OB6 ni? hahaha
Jawab panggilan hanya angkat telefon, tapi kena on dulu la hat ni. Lokasi Settings>Gesture>Answer calls by gesture.
Penambahan ciri baru dalam Gaming Mode.
Nav bar nampak macam kecil sikit berbanding sebelum-sebelum ni. Abaikan UI Play Store yang lama ni. hahaha
Ada empat, yang classic tu yang lama. Seperti biasa, ada nombor 1 dekat jam tu warna merah kecuali nombor dekat minit dan gaya Digital tu.
Sapa suka reka bentuk macam ni? Adakah ini menguatkan lagi OnePlus 6 keluar skrin takuk?
Ni graf bateri OnePlus 5 saya, tak guna sangat telefon.
Ini About Phone OnePlus 5 saya, yang memakai kernel Flash Kernel v3.15.r1 dan tulisan Google Product Sans.

Ini merupakan kemaskini pertama Android 8.1 Oreo pada Open Beta, jadi macam biasa la bila benda baru ni, ralat pun ikut sekali. Mungkin lepas dapat maklum balas dari pengguna yang pakai OB6 ni, kemaskini Open Beta seterusnya lebih baik. Mungkin reka bentuk pengguna yang baru, mungkin penambahbaikan kamera. Mungkin la.

Sekian sahaja ulasan dari saya, selamat menikmati Android 8.1 Oreo dalam OxygenOS Open Beta 6 pada OnePlus 5 ya.

Sedikit video mengenai Android P. Saja bagi ampa cuci mata hahaha. Kredit video, The Verge.