Pembantu Digital Amazon, Alexa Kini Berhantu? Alexa Ketawa Tanpa Disuruh

Segala perkara yang berlaku ada sebab dan ada jawapannya. Tiada sesuatu yang terjadi tanpa ‘trigger and effects’.

Beberapa minggu ini media mula dipenuhi dengan berita yang mengatakan bahawa mana-mana peranti Amazon yang mempunyai pembantu digitalnya iaitu Alexa, kini mula dihantui dengan hilai tawa Alexa.

Menurut wakil Amazon, mereka telah pun mengenalpasti punca sebenar Alexa ketawa meskipun tidak diarahkan berbuat demikian.

Amazon sedang berusaha untuk menambah baik frasa “Alexa, laugh”, dan menukarkan ia kepada “Alexa, can you laugh?”. Mereka juga menukar respons Alexa daripada terus ketawa kepada “Sure, I can laugh”, kemudian barulah diikuti dengan ketawa.

Disebabkan frasa tersebut, maka terjadinya ‘false positive’, atau bahasa mudahnya Alexa telah ‘salah faham’ mengenai apa sebenarnya yang diarahkan disebabkan mungkin perkataan tersebut mempunyai persamaan bunyi dengan perkataan lain.

Contohnya ada pengguna yang mengarahkan “Alexa, lamp off”. Malangnya Alexa mengenalpasti arahan ‘lamp off’ sebagai ‘laugh’.

Namun yang menjadi persoalan ialah Alexa ketawa tanpa ‘trigger’, tanpa sebarang arahan dan sesetengah pengguna yang mengalami situasi ini mengatakan yang ia agak menakutkan.

Anda boleh tonton dan cuba dengar sendiri bagaimanakah Alexa ketawa melalui video berikut.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x