Pakai font SamsungOneBR dan Flash Kernel v2.09

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Bertemu lagi kita dalam artikel mengenai produk OnePlus. Kali ini pasal ROM OxygenOS. Ya, OnePlus melepaskan kemaskini OxygenOS Open Beta 2, Android 8.0 Oreo pada OnePlus 5. Ini merupakan kemaskini Open Beta yang ke-2 manakala Closed Beta sudah pun yang ke-4, insyaaAllah yang ke-5 bakal dilepaskan dalam anggaran hampir seminggu lagi.

Seperti biasa, bila ada kemaskini, pasti ampa nak tahu changelog dia kan? Hah ni senarai dia :

  • Launcher = Baiki ralat widget dan shorcut.
  • Kamera = Penambahbaikan Antaramuka Pengguna (UI).
  • Files Manager = Menambah format f4v dalam kategori video.
  • System = Penambahbaikan Reading Mode, Getaran, dan audio Bluetooth. Baiki ralat Parallel Apps dan isu reboot selepas menggunakan Picture-in-Picture (PIP). Android Security Patch dikemaskini kepada November dan yang terakhir sekali ialah membaiki ralat²  umum serta penambahbaikan kestabilan.

P/S : Maaf list atas huduh sikit sebab WordPress ni pelik sikit nak buat bullet 😒

Oh ya lupa, barang yang wajib ampa sedut sebelum mula proses pemasangan ROM ni. 😅 Ni senarai dia :

  • platform-tools.
  • Magisk v14.3.
  • TWRP 3.2.1-0 Tidak Rasmi.
  • Driver OnePlus.
  • Pastikan bateri peranti ampa tu 60% ke atas.
  • Backup dahulu data.
  • Saya cadangkan lakukan pemasangan bersih, tapi terpulang pada ampa nak lakukan pemasangan bersih atau kotor.
  • Saya tidak bertanggungjawab sekiranya peranti ampa rosak, sangkut dekat TWRP, sangkut dekat patching system dan risiko tanggung sendiri tau serta bagi yang Unlock Bootloader tu, TWRP kena pasang balik kalau pemasangan ROM OxygenOS hahaha. 😜

Sini ada 2 cara pemasangan, iaitu pemasangan secara stock recovery dan Custom Recovery, iaitu TWRP. Bukan itu sahaja, ada 2 kaedah pemasangan iaitu Pemasangan Bersih dan Pemasangan Kotor, Kita mula satu2 nah.

Pemasangan Bersih

  • Harus dilakukan jika versi Android berbeza. (Seperti dari Nougat nak ke Oreo ka)
  • Kalau pakai Custom ROM, nak tukar ROM lain pun kena buat juga.
  • Bagi Locked Bootloader, masuk mod recovery>Wipe data and cache>Erase everything. Kalau ampa lakukan ini, segala harta karun dalam internal storage hilang, macam phone baru beli. 😅
  • Bagi Unlock Bootloader, masuk mod recovery>Wipe>Advance Wipe>tick semua kecuali Internal Storage dan OTG.
  • Jangan risau segala fail dalam internal storage masih lagi ada, cuma aplikasi dan lain² ja la takda. 😜

Pemasangan Kotor

  • Tidak digalakkan melakukannya kecuali jika ROM yang sama.
  • Selalunya dilakukan apabila ada kemaskini ROM yang tengah guna.
  • Bagi Locked Bootloader, masuk mod recovery>Wipe data and cache>Wipe Cache. Kalau ampa kemaskini ROM. Kasi segar sikit. (saya tak pasti cara ni sebab lama dah tak guna 😅)
  • Bagi Unlock Bootloader, masuk mod recovery>Wipe>Advance Wipe>tick wipe cache dengan dalvik tu ja tau.

Cara Pemasangan Bersih bagi Locked Bootloader :

  1. Backup dahulu data kerana pemasangan bersih ni akan padam semua file dalam internal storage.
  2. Pindahkan fail OxygenOS Open Beta 2 dekat root directory. (Root directory tu yang luar folder, jangan letak dalam folder).
  3. Tekan logo skru tu, kemudian ambik Local Upgrade dan tekan fail OxygenOS Open Beta 2 tu.
  4. Selesai sahaja proses dia tu, dia akan masuk recovery dan sambung proses pemasangan (ini secara auto) kemudian dia reboot sekali lagi, nampak boot animation (pusing2) tu tekan off lama2.
  5. Bila dah padam, tekan butang Power+Volume Down untuk masuk recovery.
  6. Dekat Recovery satgi, ambil Wipe data and Cache>Erase everything>Continue. (Lepas proses ni, segala data yang ada dalam phone akan hilang. Tu la dah pesan backup awal²  😑)
    Lepas tu reboot lah (tekan butang back sebelah butang home, back belah kanan tau), dan selesaikan Setup Wizard tu dan TAHNIAH, ampa dah pakai ROM OxygenOS Open Beta 2!

Cara Pemasangan Kotor bagi Locked Bootloader :

  1. Sama macam kaedah pemasangan bersih, cuma ikut step atas tu 1-5 sahaja.
  2. Dah habis step 5 tu, dekat recovery satgi, ambik Wipe data and Cache>Wipe Cache>dan Continue/Yes.
  3. Reboot dan tadaa, ampa dah pakai ROM OxygenOS Open Beta 2.

Cara Pemasangan Bersih bagi Unlock Bootloader yang memakai TWRP serta root dengan Magisk v14.3 (saya syorkan downgrade ke 14.0) :

  1. Backup dahulu data kerana pemasangan bersih ini tidak akan padam semua file dalam internal storage. Tapi untuk kecemasan.
  2. Sila masuk mod recovery dan pindahkan fail OxygenOS Open Beta 2, dan ikut suka hati ampa nak letak mana. Janji satgi nak pasang jumpa la. hahaha.
  3. Sila masuk Wipe>Advanced Wipe>tick semua kecuali Internal Storage dan USB-OTG kemudian Swipe untuk lakukan proses tu.
  4. Sila pasang fail zip tu kemudian selesai proses pemasangan tu, sila reboot to recovery semula.
  5. Dah masuk balik recovery, pasang Magisk v14.3 tu dan fail²  lain yang nak dipasang. Contoh Flash Kernel v2.09 ka, atau font ProductSans2 ke, SamsungSans ke.
  6. Selesai proses tu, tekan reboot system dan TAHNIAH ampa dah pakai ROM OxygenOS Open Beta 2 + Magisk v14.3

Untuk Pemasangan Kotor bagi Unlock Bootloader :

  1. Sama macam kaedah pemasangan bersih, cuma ikut step atas sampai 1-2 sahaja.
  2. Dah habis step 2 tu, masuk Wipe>Advanced Wipe>tick Wipe Cache dengan Wipe Dalvik sahaja kemudian Swipe untuk lakukan proses tu.
  3. Sila pasang fail zip tu kemudian pasang semula Magisk v14.3 (nanti turun taraf balik hahaha) serta tulisan dan kernel kalau ada pakai.
  4. Selesai proses tu, tekan reboot system dan TAHNIAH ampa dah pakai ROM OxygenOS Open Beta 2 + Magisk v14.3

Cara untuk turun taraf Magisk 14.3 :

  1. Buka app info Magisk Manager, sila tick permission storage (kalau tak tick tak boleh kemaskini aplikasi tu)
  2. Kalau ada keluar update, sila kemaskini aplikasi tersebut.
  3. Tekan Install>kalau dia tanya nak install Magisk v14.0, tekan Install>Direct Install (tunggu dia habis download)>Reboot
  4. Tadaa, ampa sudahpun pakai Magisk yang stabil, iaitu v14.0.

Kalau ada tengah lakukan pemasangan tu, sangkut dekat patching system tu, sila pasang semula Open Beta 1, dan lakukan cara pemasangan bersih atau kotor Locked Bootloader (TWRP kena pasang balik lah). Saya ada masalah ni, kalau orang lain tak pasti la. Cara saya bagitau tu terpulang nak ikut ke tak. Cara saya rumit sikit hahaha.

Rasanya tak perlu kot nak lampirkan screenshot kerana sama sahaja macam Open Beta 1. Kan?  Jika ada sebarang pertanyaan, boleh komen di bawah. Selamat memasang ROM OxygenOS Open Beta 2 ye.