A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Rongzhong Li, seorang pembantu profesor di Wake Forest University di North Carolina, dan pencipta OpenCat: kucing robot bersumber terbuka.

Menurut Li, apa yang menariknya OpenCat bukan bermula sebagai seekor kucing. Ia dimulakan sebagai kamera pan/tilt untuk Raspberry Pi. Disebabkan ia mempunyai dua lampu inframerah di sebelah kamera, ia kelihatan seperti muka seekor kucing. Dari situ, Li perlahan-lahan menyiapkan tubuh kucing pula.

Projek Li ini bermula sejak tahun 2016 dan kucing robotik yang dibina telah pun melalui tujuh versi. Cabaran menyiapkan sebuah robot yang lengkap dengan anggota serta pergerakannya ialah kekurangan sumber dan bahan rujukan, di mana kedua perkara tersebut hanya terdapat pada syarikat-syarikat dan makmal berskala besar.

Algoritma pergerakan buat masa ini diimplementasikan pada papan Arduino 32KB, 16MHz. Li bercadang untuk menukar kepada papan 256KB, 48MHz untuk meningkatkan lagi prestasi adaptasi aktif disamping membenarkan kod-kod tambahan dari pengguna masa hadapan.

Menyokong modul pergerakan tersebut adalah sebuah Raspberry Pi. Ia bertanggungjawab untuk setiap anggota secara terperinci. Fokusnya adalah kepada persoalan yang lebih serius seperti “Siapakah aku? Dari mana aku datang? Ke mana aku hendak pergi?”. Ia menjana aktiviti pemikiran dan menghantar baris-baris perintah kepada Arduino.

Alat kawalan jauh digunakan untuk memintas kawalan robot terhadap tubuhnya. Namun ia masih mengekalkan nalurinya sendiri yang tertentu, seperti keengganan untuk melompat ke bawah tebing.

Anda boleh tonton sendiri OpenCat beraksi pada video di bawah.

Kongsikan kepada rakan anda sekiranya anda rasa artikel ini menarik!