More

  Huawei Dan Leica: Sejauh Mana Keterlibatan Leica Dalam Menentukan Standard Kualiti Kamera Huawei

  Huawei telah memperkenalkan Huawei P9 dengan kerjasama Leica untuk memperlihatkan kepada dunia kamera telefon berkembar. Kebolehan kamera ini untuk membuat bokeh tiruan atau lebih dikenali sebagai faux-keh telah mengubah segalanya.

  Mungkin sesetengah sumber akan berkata Leica hanya meminjamkan namanya kepada Huawei untuk tujuan kekuatan publisiti. Namun itu tidak benar.

  Mereka sememangnya benar-benar telah melakukan kerjasama dua hala untuk mencipta sebuah kamera mudah alih yang boleh diletakkan dalam poket anda (baca: telefon pintar).

  Idea asal dari Huawei ialah menggabungkan sensor warna RGB dan sensor Monochrome. Tujuannya adalah untuk mendapatkan gambar seakan yang dilihat oleh mata – warna yang tepat dan jitu.

  Dari situ, Leica meminjamkan kepakaran mereka dalam menambahbaik Modulation Transfer Function (MTF) pada lensa untuk mendapatkan kecerunan lancar teduhan dan pencahayaan.

  Bagi menjadikan setiap gambar yang diambil menepati standard yang telah ditetapkan oleh Leica, Huawei telah menghantar para jurutera mereka ke makmal Leica (dan juga Leica menghantar pakar mereka ke Huawei Shanghai) untuk menyiapkan reka bentuk optikal bagi kamera dan menaiktaraf kualiti pengimejan.

  Kita perlu faham, mereka bukan sahaja perlu membuat penalaan terhadap satu kamera, bahkan kedua-dua belah kamera perlu mencapai dan menepati piawaian dari Leica. Jadi ia adalah satu tempoh masa yang sangat panjang sebelum memperoleh pengiktirafan rasmi Leica, yang akhirnya kamera tersebut boleh dikatakan sebagai sebuah ‘kamera Leica di dalam poket anda’.

  Untuk model akan datang, Huawei bakal menempatkan tiga buah lensa dengan label ‘Leica’. Kita sudah sedia maklum dalam model Mate 10/Mate 10 Pro Huawei telah pun memperkenalkan kamera yang dilengkapi dengan kecerdasan buatan. Mungkinkah kolaborasi keduanya (Leica dan Huawei AI) akan menjadi satu penanda aras baru? Kita hanya perlu tunggu dan lihat apa yang Huawei akan perkenalkan nanti.

  Gambar Hadapan Artikel Oleh: Robin Wong

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  1 komen

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments

  […] Core, iaitu chip kedua bertindak sebagai pemproses imej. Huawei pula sudah membangunkan kamera dengan kerjasama Leica, beserta kecerdasan buatan yang dikuasakan oleh […]

  1
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: