A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Seringkali berminat untuk muat turun video di Youtube tetapi tidak tahu caranya? Atau sambungan internet anda disekat ke laman-laman web tertentu seperti Youtube dan anda mahu melepasinya?
Kini anda ada satu cara yang menarik untuk dicuba menggunakan gabungan Flashgot, DownThemAll dan Cocoon. Menariknya, ketiga-tiga ini ialah Addon untuk pelayar web Firefox dan ini bererti sistem operasi apa jua boleh menggunakan cara ini selagi penggunanya menggunakan Firefox.

Apa yang diperlukan:

1. Pelayar Firefox, tentunya!
2. Flashgot
3. DownThemAll
4. Cocoon
5. Akal yang waras dan muka yang sedikit kachak..errr..

Ok. Then.. Jom kita mulakan.

1. Apa yang perlu anda lakukan sesudah memasang kesemua Addon yang diperlukan ialah melakukan sedikit ubahsuai supaya ia bakal menyenangkan kerja-kerja anda dikemudian hari. Anda perlu enable Addon Bar dengan cara pergi kepada View -> Toolbars dan klik pada Add-on Bar.

2. Kemudian kita ubahsuai sedikit:

– Klik kanan pada Add-on Bar dan klik pada Customize…

– Seret dan lepas ikon Flashgot ke Add-on Bar

– Wallah! Ada dah kat bawah tu!

2. Klik pada lambang anak panah ke bawah pada ikon Flashgot itu dan seterusnya klik More Options…

3. Pergi ke tab ‘Flashgot Media’ dan tukarkan Download Manager kepada DTA. Ok. Done!

4. Sekarang, perkara pokoknya di sini yang Mr.Hac ingin tekankan ialah kepada mereka yang sambungannya disekat, contohnya ke Youtube. Anda boleh gunakan Cocoon untuk melepasi sekatan itu dan seterusnya dapat memuat turun video di situ. RUJUK: Cocoon

5. Sekarang, cuba cari lambang Flashgot berbentuk petak yang akan muncul setelah video tersebut loading/buffering seperti gambar di bawah dan klik padanya. Mungkin ia terletak di bawah, iaitu di Add-on Bar, jadi anda perlu peka dan cari di mana ia terletak. Gambar di bawah ini hanya contoh. Seperti Mr.Hac, ikon itu muncul di sebelah ikon DownloadHelper.

Adakah anda dapat muat turun dengan baik seperti Mr.Hac?