SINOPSIS

Seperti biasa, filem ini adalah satu filem yang tidak perlu ditunggu sebenarnya tetapi disebabkan saya telah menonton siri filem sebelum ini, saya gagahkan juga menonton siri terakhir dalam filem ini. Filem ini mengisahkan Thomas dan rakan-rakannya cuba menyelamatkan Minho selepas siri sebelumnya Minho telah ditangkap oleh pihak WICKED dan juga Teresa berpaling tadah.

Film Maze Runner The Death Cure ialah kejadian selepas 6 bulan selepas filem Maze Runner The Scorch Trials. Thomas yang pada masa itu memimpin kumpulan Glader dalam usaha untuk melarikan diri. Mereka berjuang menuju misi terakhir yang paling berbahaya untuk menyelamatkan Minho telah dibawa ke “The Last City” iaitu tempat dimana satu makmal yang membuat kajian penghasilan penawar bagi virus zombie ini.

Cerita ini lebih tertumpu kepada bagaimana Thomas dan rakan-rakannya yang lain sanggup berkorban nyawa demi menyelamatkan kawan baiknya iaitu Minho ini.  Satu-satunya perkara yang saya sebutkan ialah filem ini pasti bukan untuk kanak-kanak bawah umur, dan untuk orang dewasa secara emosinya dalam filem ini selama tiga tahun yang lalu, ia melalui saat terakhir pengakhiran yang terbaik.

Saya cadangkan pada anda untuk tidak menonton jika anda tidak bersedia dari segi mental dan emosi untuk saat-saat sedih.

ULASAN

Jarang sekali sebenarnya kita dapat menonton filem yang benar-benar menyentuh perasaan. Filem lain kebiasaannya lebih tertumpu kepada anasir baik dan jahat. Tetapi jika anda menonton filem ini, anda akan mendapati bahawa:

  1. Filem ini sebenarnya bukan lebih misi menyelamatkan dunia, tetapi sebenarnya lebih kepada misi menyelamatkan kawan-kawan yang hanya ingin menyelamatkan sesama sendiri dan bersedia meletakan diri dalam bahaya apabila diperlukan.
  2. Kekuatan utama filem ini adalah sebenarnya lebih mempersoalkan moral anda selepas keluar panggung wayang. Adakah anda sanggup mengorbankan diri anda demi kebaikan manusia sejagat ataupun anda sanggup mementingkan diri sendiri?.
  3. Siri ini sebenarnya tiada jawapan bagi persoalan anda, namun lebih kepada bermain pada emosi penonton agar lebih menghayati watak baik dan jahat. Semua watak dalam filem ini   (kecuali mungkin Janson) hanya melakukan apa yang mereka rasa betul iaitu menyelamatkan diri. Betul kan?

Kesan CGI dalam filem ini amat terbaik. Realistik dan memang teliti. Plot dan jalan cerita bagi saya ianya biasa sahaja, cuma apa yang boleh katakan ia terlalu mudah difahami dan tidak membuatkan penonton berfikir terlalu lama. Hanya perlu bermain emosi dan air mata sahaja.

PENUTUP

Secara keseluruhan, ia jauh dari yang terbaik, dan bagi mereka rasa filem ini tidak bagus mungkin adalah pada pendapat masing-masing yang mungkin tidak akan menemui apa-apa di sini untuk suka, tetapi filem Maze Runner: The Death Cure adalah sangat baik daripada yang saya harapkan. Kadang-kadang itulah yang anda perlukan sebuah filem.

Oleh itu OMG Hackers memberikan penarafan Durian Buruk sebanyak:

6/10

Jumpa lagi pada review filem akan datang!