A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at arya@omghackers.com

Penggunaan seedbox dan premium link generator bukan benda baru. Dari dulu lagi ia sudah popular, dan kelihatan belum lapuk dek zaman kerana terdapat begitu banyak laman pengehos fail yang memerlukan akaun premium bagi mendapat kelajuan muat turun yang lebih laju.

Bagi mereka yang gemar memuat turun fail dari laman torrent, seedbox adalah peneman setia. Terdapat banyak servis seperti ini, dari yang percuma kepadalah yang berbayar. Biasanya yang percuma akan mempunyai had tertentu, manakala servis berbayar pula menawarkan ciri-ciri ekstra yang menjadi sasaran para pemuat turun tegar.

MaxSpeedBox hadir dan menyertakan kedua-dua ciri tersebut dalam satu servis. Anda boleh gunakan ia sebagai seedbox, premium link generator, dan juga sebagai penyimpan fail awan (cloud storage).

Kenapa servis seperti ini wujud dan diperlukan?

Selalunya bagi mereka yang gemar muat turun fail bersaiz besar dari laman-laman pengehos fail, kebiasaan perkara yang terjadi ialah akan ada ralat dihujung proses, dan terpaksa memulakan muat turun dari awal. Bila nak dimuat turun semula, terpaksa pula menunggu masa pengehad penggunaan sehingga tamat, barulah boleh muat turun fail tersebut.

Bagi pengguna torrent pula, tak semua gemar untuk memasang aplikasi torrent, dan tak ramai juga yang suka biarkan komputer mereka terpasang lama semata-mata untuk selesaikan seed (seed-lah, jangan jadi pemuat turun tak bertauliah. Dah sedut, padam pula. Kurang asam jawa namanya tu).

Jadi, jika anda solusi yang boleh membantu menukar kedua-dua kaedah muat turun di atas, kepada pautan muat turun secara terus atau direct link, sudah pastilah pengguna akan memilih cara tersebut.

MaxSpeedBox menawarkan pelbagai ciri menarik, dalam satu servis. Ciri semua dalam satu ini, dengan tawaran harga mampu bayar untuk sebulan langganan iaitu $8.8USD atau lebih kurang RM36. Jika nak langgan bagi tempoh pendek pun boleh juga, iaitu sebanyak $3.8USD atau RM15.

Terdapat juga dua tiers lain iaitu 90 hari dan 180 hari, masing-masing dengan bayaran sebanyak $20.8 (RM86) dan 37.8 (RM157) – semua harga ini adalah direct convert.

Menurut pembangun MaxSpeedBox, untuk satu akaun hanya boleh digunakan oleh satu orang sahaja.

Pada tangkap layar di atas, saya demokan bagaimana ia menukar pautan muat turun laman 1fichier.com kepada pautan muat turun terus dengan mudah.

Tangkap layar ini pula menunjukkan kelajuan maksimum yang saya berjaya perolehi sewaktu muat turun fail tersebut. Saya dapati tiada lagi sekatan terhadap kelajuan muat turun, dan fail bersaiz 4.15GB itu dapat dimuat turun dalam masa hanya lebih kurang 10 minit sahaja. Pautan muat turun tersebut dapat digunakan oleh aplikasi pemuat turun Internet Download Accelerator tanpa perlu bimbang sama ada ia akan menjadi fail html atau bahasa mudahnya gagal ‘ditarik keluar’ oleh aplikasi IDA itu.

Namun dalam percubaan saya, tidak semua pautan berakhir dengan gembira. Ada juga yang gagal ditukar kepada pautan terus. Sebagai pengguna, anda perlu mencari pautan yang dapat ditukarkan dengan jaya. Saya tidak pasti sama ada ia disebabkan oleh ralat, pepijat, atau pautan tersebut tidak ‘sah’ lagi digunakan, tetapi yang pastinya laman itu tersenarai dalam laman-laman yang disokong secara rasmi oleh MaxSpeedBox.

Berikut antara laman-laman yang saya maksudkan. Terdapat 60 buah laman kesemuanya.

Kemudian, kita lihat pula fungsi pemuat turun torrent.

Ini adalah fungsi yang saya sendiri gemari kerana saya lebih cenderung mencari fail melalui torrent, dan bukan melalui laman pengehos fail. Anda akan diberikan sebanyak tiga kaedah muat naik fail iaitu muat naik secara terus, remote URL, dan pautan magnet.

Pada tangkap layar di bawah, saya menggunakan pautan magnet bagi mendapatkan fail.

Masukkan dulu pautan magnet.

 

Proses sedutan sedang berlangsung.

 

Sedutan dah siap. Tiba masa untuk bawa ia keluar.

 

Sungguh enak sekali kelajuannya itu.

Seperti yang dapat anda lihat, kelajuannya juga tidak menghampakan. Sebentar sahaja masa untuk menanti ia siap, pejam celik, pejam celik, tahu-tahu saja belum sempat kopi dibancuh ia dah pun tersedia.

Selain itu, antara ciri lain yang paling saya suka ada padanya ialah ciri pengurus fail dan storan. Pengurus fail dan storan ini menyokong seret dan lepas (drag and drop), seperti yang dapat anda lihat pada gambar berikut ini.

Ia juga didatangkan dengan fungsi statistik, di mana anda boleh lihat berapakah jumlah muat turun bagi fail yang telah anda kongsikan, dan berapa pula baki ruang storan awan setelah anda gunakan ia untuk menyimpan fail dan menyedut pula dari torrent.

Anda juga boleh sunting fail yang telah siap dimuat naik, seperti menamakan ia semula, meletakkan kata laluan, serta menyalin pautan muat turun untuknya.

Anda tidak akan berasa rugi apabila melanggan kerana anda boleh juga muat naik fail yang ingin disimpan dengan selamat dalam storan awan. Inilah dia kombinasi paling padu setakat yang saya pernah cuba – seedbox, penjana pautan muat turun premium dan juga storan awan yang disokong oleh pengurus fail mantap.

Kalau ada satu perkara yang saya ingin lihat ia ditambah atau diubah ialah, saya harap dalam pengurus fail nanti akan ada pilihan untuk memadam terus fail tanpa meletakkan ia ke dalam ‘Trash Can’.

Pilihan ‘Permanently Delete’ itu sudah sepatutnya disediakan dari awal operasi, supaya tidak perlu ‘buat kerja dua kali’ apabila pengguna perlu hala ke Trash Can pula untuk padam fail sekali lagi.

Konklusi

Saya bukan pemuat turun dari laman pengehos fail yang tegar, tetapi bila satu servis itu menempatkan kepelbagaian ciri semua dalam satu, tidak dapat tidak saya rasa agak kurang bijak untuk menolaknya, tambahan pula langganan bulanan tidaklah terlalu mahal.

Kombo ciri-ciri yang ada sudah cukup untuk buat anda tidak keluar rumah apabila saban hari mencari sesuatu yang baru untuk dimuat turun. Tapi jangan sampai sang puaka menegur pula ya, maklumlah anda tidak keluar mencari kawan, sebaliknya hanya berkawan dengan sahabat angker di rumah.

Anda boleh langgan ia melalui pautan ini: MaxSpeedBox.com

Promosi sempena pembukaan laman sehingga 15 Disember 2019 – pelanggan baru akan diberikan diskaun sebanyak 15% untuk semua pakej menggunakan kod: GET15OFFTODAY.