More

  Malaysia Darknet Bertindak Lagi: Laman Perak.Gov.My Pula Dicerobohi

  Baru sahaja menerima maklumat mengenai serangan oleh Malaysia Darknet terhadap laman rasmi kerajaan negeri Kelantan. Kini mereka tampil lagi dengan serangan lain. Maklumat serangan telah disampaikan kepada kami oleh seorang pemberi maklumat.

  MD x MCA

  Pemberi maklumat berkenaan mengatakan, kelompongan keselamatan laman itu adalah lubang lama yang tidak ditutup sejak daripada zaman RileksCrew lagi.

  Motif serangan pada kali ini adalah untuk memberi peringatan kepada pengendali laman mengenai kepincangan keselamatan laman yang lemah. Malaysia Darknet juga didakwa berjaya mengakses database laman yang dicerobohi dan boleh membaca data yang ada di dalam database. Data-data ini boleh sahaja disalin tetapi setakat ini belum ada berita mengenai sebarang kebocoran data di kedua-dua subdomain perak.gov.my yang dicerobohi ini.

  Subdomain perak.gov.my yang terlibat adalah https://pdttapah.perak.gov.my dan https://pdttelukintan.perak.gov.my.

  pdttapah.perak.gov.my

  pdttelukintan.perak.gov.my

  Ini dapat dilihat melalui muat naik imej mereka di kedua subdomain tersebut. Lihat imej di pautan :

   

   

  pdttapah.perak.gov.my

  pdttelukintan.perak.gov.my

  Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
  Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: