More

  Laman Rasmi Kerajaan Negeri Kelantan Diambil Semula Oleh Pengendali

  Hanya selepas satu jam berita laman rasmi kerajaan negeri Kelantan dicerobohi, laman itu telah diserang oleh pasukan lain. Pasukan kedua ini tiada kaitan dengan Malaysia Darknet ataupun MCA.

  Pasukan kedua ini telah memuat naik hantaran baru di laman rasmi kerajaan negeri Kelantan dengan mesej PWND. Kami tidak sempat membuat tangkap layar mesej yang telah dimuat naik tetapi sisa cache pada hantaran baru tersebut masih ada. Hantaran telah dibuat di URL https://www.kelantan.gov.my/index.php/mediasuk/berita-terkini/514-pwnd

  Menurut pemberi maklumat kami, exploit yang dilakukan oleh pasukan kedua tersebut tidak boleh memberikan mereka akses kepada database laman rasmi kerajaan negeri Kelantan. Sebaliknya, exploit tersebut membolehkan mereka membuat hantaran baru di laman rasmi tersebut. Akan tetapi, exploit yang dilakukan oleh Malaysia Darknet membolehkan Malaysia Darknet mengakses database pada laman rasmi itu.

  Ini bermakna, menurut pemberi maklumat kami yang dilihat seolah-olah mempunyai pengalaman sebagai pentester itu, laman rasmi kerajaan negeri Kelantan mempunya dua direktori yang boleh dieksploit dan mudah terdedah terhadap serangan.

  Setakat ini, pengendali asal laman rasmi kerajaan negeri Kelantan sudah mendapatkan semula akses mereka dan semua muat naik asing termasuklah logo Malaysia Darknet dan logo MCA di laman itu juga telah dibuang.

  Hantaran PWND telah memberikan 404.
  Logo MCA 404.
  Logo MD 404.

  Diharapkan agar semua pengendali laman rasmi kerajaan boleh mula mengemaskini laman dan keselamatan mereka bagi menghindari serangan lain.

  Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
  Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: