Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap.

Belum habis lagi dengan isu masalah diskaun dan tawaran harga runtuh, saya terpanggil lagi untuk menulis tentang penipuan lain yang ada di Lazada. Bezanya kali ini, penipuan ini pula adalah penipuan yang dibuat oleh pihak penjual ataupun pihak ketiga dengan cara mengeksploitasi kelemahan dan kerentanan sistem di gedung atas talian tersebut.

Bagi pengguna tetap Lazada, pastinya sudah biasa dengan istilah dan kegunaan Lazada Wallet. Lazada Wallet adalah dompet digital anda di Lazada di mana anda boleh memasukkan wang secara kredit ke dalam akaun Lazada Wallet di akaun Lazada anda dalam proses pembayaran di dalam gedung Lazada. Jadi, daripada anda membayar debit secara terus dari akaun bank anda, Lazada sebaliknya menawarkan alternatif supaya duit anda dimasukkan terlebih dahulu ke dalam Lazada Wallet sebelum dibayar kepada penjual. Rumit bukan? Namun ia ada kelebihannya.

Lazada Wallet.

Kelebihan menggunakan Lazada Wallet ini selain daripada mendapat potongan harga ekstra dalam transaksi terpilih, ia juga menawarkan lebih banyak keselamatan dalam urusan jual beli anda. Sekiranya berlaku penipuan dalam urusan jual beli, anda boleh memaklumkan kepada Lazada dan pihak Lazada akan menarik semula duit daripada akaun penjual masuk ke dalam Lazada Wallet anda. Penjual tidak dapat melihat maklumat bank anda kerana anda telah membuat pembayaran daripada Lazada Wallet, bukannya melalui debit atas talian bank anda.

Modus Operandi?

Penjual akan menghubungi pembeli secara peribadi melalui Whatsapp. Seterusnya, penjual akan meminta 6 digit nombor kod yang akan dihantar oleh Lazada kepada nombor telefon pembeli. Melalui nombor kod ini, penjual tadi kemudiannya boleh log masuk ke dalam akaun pembeli.

Penggodam boleh masuk ke akaun anda sekiranya anda memberikan mereka kata laluan anda.
Penggodam akan memasukkan nombor telefon anda ke ruangan login dan seterusnya menekan “send” pada ruangan kod. Penggodam seterusnya akan meminta kod tersebut dari anda melalui Whatsapp. Sekiranya diberikan, mereka seterusnya akan berjaya log masuk ke dalam akaun anda.

Penjual seterusnya akan menukar segala maklumat keselamatan akaun pembeli seperti nombor telefon dan emel lalu merampas akaun pembeli. Kemudian, penjual akan membatalkan pesanan pembeli tadi daripada akaun asal penjual dan wang belian tadi akan masuk semula ke Lazada Wallet. Seperti yang saya katakan tadi, akaun pembeli telah dirampas daripada pembeli maka penjual bebas menggunakan akaun pembeli dan wang di dalam Lazada Wallet tadi.

Penggodam seterusnya akan menukar nombor telefon dan emel pembeli kepada maklumat sendiri. Akaun pembeli kini sudah dirampas.

Bagaimana Ia Dilakukan?

Lazada memberikan pilihan untuk log masuk ke akaun samada menggunakan emel ataupun nombor telefon. Disebabkan itulah penjual meminta nombor kod 6 digit yang dihantar oleh Lazada kepada nombor telefon pembeli. Penjual menghubungi pembeli secara peribadi kerana ingin mengelak daripada dikesan Lazada. Dalam kes ini, Lazada tidak lagi boleh membantu pembeli kerana mereka telah berurusan di luar daripada sistem Lazada dan Lazada tidak lagi akan mengambil tanggungjawab terhadap urusan di luar daripada sistem Lazada.

Perlu diingat bahawa sebarang kod yang diberi oleh Lazada adalah untuk kegunaan anda sendiri dan tidak boleh dikongsi kepada sesiapa pun. Bijak privasi, wang selamat.