Kenapa Pengurusan Kerajaan Malaysia Payah Nak Maju?

Saya tak pandai nak berdebat atau buat esei panjang-panjang macam ahli politik. Jadi saya akan cerita saja apa yang berlaku, apa yang diceritakan kepada saya, dan apa yang saya lihat sendiri sepanjang berkhidmat 10 tahun dalam bidang kerajaan. Bukanlah nak kata saya ni bekerja dengan penuh sempurna dan hebat. Tapi marilah kita semua ambil iktibar dan berazam untuk jadi lebih baik.

Bagi saya, perancangan kerajaan semuanya baik belaka. Tambah-tambah lagi kalau melibatkan pembaharuan dan penambahbaikan perkhidmatan. Setiap keputusan yang ingin dibuat dan diluluskan, akan melalui proses dan perbincangan yang panjang di banyak peringkat. Bila sudah diluluskan dan ingin dilaksana, semua peringkat pegawai akan dipanggil dan akan diberi kursus dan latihan dengan sistem baru.

Bila bab kursus ni, macam biasalah. Kalau anda pegawai, kursus lah tempat best. KLCC, Genting, PWTC, dan macam-macam lagi. Yang peringkat pelaksana ni, kalau dapat kursus di luar pejabat pun dah kira untung. Biasanya online Google Meet atau Zoom saja. Pendek kata, latihan dan penerangan sistem baru akan diberi secara menyeluruh sebelum sesuatu perubahan dilaksanakan kepada rakyat jelata.

Apa yang menjadi masalah? Bila buat kursus tempat best, para pegawai akan masuk kursus dan tandatangan. Lepas tandatangan kehadiran, maka bergerombolanlah keluar bersiar-siar. “Tak apa, nanti kita tanya mereka yang masuk kursus.” Habis kursus, nak tanya pun tak boleh sebab tak kenal dan tak ada contact orang lain yang masuk berkursus. Maka baliklah dia ke tempat asal dan teruskan saja cara lama walaupun kerajaan sudahpun laksanakan sistem baru.

Begitu juga dengan kursus online. Ada yang berdedikasi, tapi ada juga yang sekadar log masuk dan tidak mendengar pun penerangan kursus. Sekadar ambil kehadiran. Bila tak dengar, macam mana nak faham? Habis sesi online, kembali bekerja dengan cara lama.

Sebab tu lah, bila ada benda baru dalam kerajaan kita boleh dengar menteri bercakap dengan sangat hebat. Tapi bila turun ke lapangan, rakyat tidak merasai pun ‘kehebatan’ tersebut. Apa yang menteri sebut dan apa yang berlaku, tak sama. Ya, kelemahan kerajaan seperti pengabaian infrastruktur dan keluhan golongan pelaksana juga menjadi penyumbang utama pembaharuan-pembaharuan agresif kerajaan gagal dilaksanakan. Tapi, anda tak boleh nafikan yang masalah ‘ponteng kelas’ ini juga turut menyumbang.

Tak kan lah nak semak roadtax dalam sistem pun sampai kena bersidai tepi jalan 2 jam kan? Kalah orang seludup beras kena tahan lama-lama. Menteri kata penguatkuasa boleh semak dalam sistem mereka, tapi bila kena tahan penguatkuasa suruh print letak dalam kereta.

Murung Mohowongso
Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x