kiri iPhone 7, kanan iPhone 7 Plus, kredit to Apple

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Jumpa lagi kita dalam artikel mengenai produk Apple.
Pernah tak anda terfikir? Bila semua orang tak suka iPhone (jika keluarkan ciri-ciri yang merapu) dan berhenti membeli peranti Apple? Tetapi dengan begitu banyak perniagaan Apple dibina di sekitar telefon pintar, sebarang kejatuhan berterusan dalam jualan tidak dialu-alukan dalam Cuperitno. Malangnya bagi Apple, bukti yang menunjukkan itu hanyalah senario.

Apple pula enggan menyatakan berapa banyak unit iPhone yang telah dijual pada minggu pertama jualan, maka diserahkan kepada penganalisis dan pemasar untuk bekerjasama dengan data pihak-ketiga dan memberikan jawapan yang Apple sendiri tidak mahu beritahu. Ming-Chi Kuo dari KGI Securities telahpun melihat jumlah penghantaran telefon pintar tersebut untuk menyediakan geekerati dengan titik data yang terkini. Data Kuo sepadan dengan sumber-sumber yang lain menggunakan kaedah yang berbeza. Jualan iPhone 7 Plus adalah lebih baik daripada yang dijangkakan, tetapi iPhone 7 tidak bernasib baik kerana jualannya agak jatuh.

Tim Cook dan pasukan beliau telahpun melakukan yang terbaik untuk melemahkan jangkaan jualan telefon pintar terbaru sekitar hujung minggu pertama ia dijual. Jualan dalam talian melalui laman web Apple juga tidak dihantar pada pembukaan hujung minggu, rakan kongsi rangkaian mempunyai kurang stok untuk jual dan ia hampir mustahil untuk berjalan ke Apple Store pada hari pelancaran serta ambil telefon tanpa pre-order.

Setiap pelancaran adalah berbeza dan tiap-tiap pelancaran juga akan mempunyai sesuatu yang mencairkan kuasa perbandingan langsung. Tetapi ini tidak mungkin kerana pelancaran ini adalah jauh berbeza dengan orang lain. Penganalisis tahu hal ini dan mereka buat pembetulan dalam kerja-kerja mereka. Rekod Kuo dapat memberi contoh kedua-dua dalam meramalkan perkakas baru dan perbezaan SKU serta dalam berurusan dengan nombor penghantaran. Pelbagai set data, kesemuanya menunjukkan kepada kesimpulan sama sekitar pretasi sejarah yang lebih lemah daripada iPhone 7 dan 7 Plus.

Malah mengambil kira pertimbangan jangka pendek, Kuo menganggarkan jumlah keseluruhan penghantaran keluarga iPhone 7 pada tahun 2016 berada dalam lingkungan julat 70 hingga ke 75 juta. Itulah sedikit lebih tinggi daripada anggaran sebelum beliau iaitu 65 juta telefom bimbit, yang mana Kuo meletakkan ini disebabkan dwi-kanta yang menarik pada iPhone 7 Plus dan masalah bateri pada phablet Samsung Note 7 yang membawa masuk lebih ramai pengguna kesan daripada masalah tersebut. Dalam perbandingan langsung pada jualan iPhone 6S dan 6S Plus, jualan akhir tahun pelancaran bagai jualan keluarga iPhone 7 merupakan lebih rendah.

iPhone 7 dan 7 Plus menjual jumlah yang mana-mana pengeluar telefon pintar yang lain akan inginkan, tetapi trend yang Apple mendedahkan kembali panggilan pendapat Q1 2016 dan yang berteruskan. Kita telahpun lalui kemuncaknya iPhone, kini jualan telefon pintar iPhone telahpun jatuh. Mungkin design hampir serupa, tak terlalu banyak perubahan, dan model terdahulu masih gagah berdiri.

Jadi, apa pendapat anda mengenai jualan dan pelancaran iPhone 7 dan 7 Plus kali ini?
Adakah bagus atau produk Apple tidak gempak seperti model terdahulu?
Tinggalkan komen anda di bawah 🙂

Source, Forbes