Jemputan Muslim Termakan Sup Lemak Babi di Aktiviti Anjuran HP Malaysia

Sampai tersalah makan babi kawan tu. Ini yang dikatakan saja buat cerita? Saja dia yang cerewet? Adakah kerana hanya dia seorang yang perlukan makanan halal maka dia perlu ‘beralah’ dengan babi yang dihidangkan?

Saya fikir isu menu ini dah jadi isu kuno zaman jahiliyyah dulu saja. Tapi nampaknya macam tiap-tiap tahun ada isu. Kalau syarikat nak makan besar, nak buat makan sambutan perayaan keagamaan, buatlah majlis sendiri. Janganlah benak ubi sangat jemput orang Islam kalau nak makan babi. Nanti bila kita mengadu, kata kita perkauman pula.

Kenapa kami bising? Sebab komuniti teknologi di Malaysia ini kecil saja. Kita semua pasti akan berurusan dengan syarikat yang sama, vendor yang sama, malahan mungkin pegawai pemasaran yang sama. Mengucap panjang sajalah dengan majlis yang lepas-lepas. Entah halal ke tidak makanan yang masuk ke perut kami. Melihatkan isu kali ini, sampai termakan sup lemak babi, kami dah fobia dan trauma dengan majlis makan besar.

Lain kali, kalau tak reti buat majlis makan, hidang saja SSD atas meja. Makanan order saja KFC, McD, Texas Chicken dan lain-lain francais. Dah tentu halal. Hidangkan saja dalam kotak take-away tu. Ini nak buat majlis berlagak mewah, tapi menambah susah.

Ada lagi ke yang nak ‘backup’ HP? Bolehlah pergi hirup sup seafood lemak babi.

Murung Mohowongso
Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x