KDN Perkenal Klasifikasi Filem 2023 Berkuatkuasa Hari Ini

Kementerian Dalam Negeri (KDN) @kementeriandalamnegeri telah meminda klasifikasi filem dengan piawaian baru untuk tahun 2023. Bagi saya, ini adalah langkah baik dalam usaha KDN memperbaharui piawaian lama kawalan filem. Kawalan filem terdahulu kali terakhir dipinda pada tahun 2002 dengan hanya 3 klasifikasi iaitu U, P13 dan 18.

Klasifikasi filem 2023 menyaksikan penambahan 3 kategori baru iaitu P12, 13, dan 16. Klasifikasi filem bimbingan ibubapa kini diturunkan kepada umur 12 tahun. Penonton juga diberi lebih kuasa memilih dengan filem kategori 13. Ini bermakna, penonton bukan dewasa yang berumur 13 tahun dan 16 tahun tidak lagi memerlukan bimbingan ibubapa atau orang dewasa untuk menonton. Klasifikasi 13 dan 16 juga saya lihat lebih fleksibel dan mampu merancakkan lagi tontonan filem di negara ini dengan memberi kuasa memilih filem walaupun mereka belum lagi dewasa secara perundangan.

Tidak banyak yang boleh saya ulas dengan klasifikasi filem 2023 ini kerana tiada perincian apakah maksud dan garis panduan penerapan klasifikasi filem ini. Diharapkan agar klasifikasi filem baru ini dibuat dengan garis panduan yang lebih menyeluruh, terperinci dan mudah dirujuk. Kita mahukan klasifikasi yang lebih tepat, bukannya lebih banyak logo.

Murung Mohowongso
Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x