Jadikan Pelan Mudah Alih Postpaid Lebih Mesra B40

Saya cukup tidak bersetuju dengan pandangan “postpaid adalah pelan untuk orang kaya. Orang miskin pakai prepaid cukup lah”. Bagi saya, golongan kurang berkemampuan sebaiknya menggunakan postpaid berbanding prepaid kerana ia lebih fleksibel.

Pelan postpaid membenarkan anda guna dulu baru bayar. Berbeza dengan pelan prepaid yang memerlukan anda bayar dulu baru guna. Sekiranya pengguna dalam keadaan ekonomi yang mendesak, setidak-tidaknya mereka masih lagi boleh menggunakan pelan mereka pada bulan tersebut seperti biasa. Menjelang hujung bulan, mungkin mereka sudah ada kelegaan untuk membayar bil.

Untuk itu, saya mencadangkan kerajaan memaksa telco untuk menilai semula penawaran pelan postpaid mereka. Harga kuota juga sudah perlu disemak semula. Cukup-cukuplah menawarkan harga kuota zaman batu ini.

Kalau tak boleh untuk semua, sekurang-kurangnya berikan harga cadangan ini kepada golongan sasar yang layak. Berdasarkan pengiraan saya, telco sebenarnya lebih dari mampu untuk berikan RM1 per 10GB. Saja mereka tak mahu.

Murung Mohowongso
Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x