Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Bertemu lagi kita dalam artikel mengenai Apple.
Kehangatan iPhone X tidak reda lagi, ada khabar angin mengenai iPhone X Plus! 😍
Ini gambar konsep dari Martin Hajek, Artis 3D dari Netherlands. (Semua gambar dalam artikel ini beliau punya, hihihi)

Oh ya Martin Hajek ni tidak asing lagi dalam komuniti Apple dengan konsep reka bentuk membayangkan produk Apple sebelum dilancarkan.

Kali ini, beliau menerbitkan penerbitan terbarunya yang mengambarkan model iPhone X Plus berukuran 6.7-inci yang kelihatan seperti iPhone X, cuba tinggi sikit. Kalsium lebih ni. πŸ˜‚ Paling menarik perhatian ialah, Apple boleh menyesuaikan panel OLED 6.7-inci dalam casis bersaiz Plus dengan memanfaatkan reka bentuk skrin hampir penuh.

Untuk mencipta perwatakan telefon pintar Apple berukuran peranti Galaxy Note, beliau menggunakan fail 3D sendiri untuk model iPhone 5.8-inci sebagai titik permulaan untuk melihat “Apa yang akan berlaku jika saiz skrin akan ditingkatkan dengan faktor sama seperti iPhone 8 dan 8 Plus.”

Hasilnya, cukup mengagumkan! Ampa boleh lihat sendiri di bawah.

Atas tu iPhone X Plus manakala bawah tu iPhone X.

iPhone 8 ada 8 Plus, mustahil X takda X Plus kan?

Seperti adik dan abang menanti orang datang ambil mereka.πŸ˜†

Kalau iPhone X Plus besar ni, baru la nampak lawa, takda ketot macam iPhone X. πŸ˜…

Untuk pengetahuan ampa, ini hanya konsep sahaja, tapi kalau Apple keluarkan macam ni, ampa rasa camna? 😁

Beberapa sumber rantaian bekalan telah mengatakan bahawa Apple kemungkinan besar akan mengembangkan barisan iPhone tahun hadapan dengan menambah sekurangΒ²nya satu peranti gaya baru X ke dalam campuran yang dilengkapi dengan paparan tepi-ke-tepi yang sebesar 6.46-inci. 

Beberapa sumber yang lain pula seperti The Korean Herald, meramalkan bahawa terdapat dua saiz iPhone OLED baru pada tahun hadapan dengan skrin saiz 5.85-inci dan 6.46-inci, pada dasarnya meletakkan model iPhone X sebagai ‘flagship’ pada tahun 2018 yang setanding dengan siri Samsung Galaxy Note dari segi saiz skrin.

Rasanya tak salah kan sebab ramai orang suka pelbagai pilihan dan teori kan? 😝

Patutkah Apple menawarkan penggunanya lebih banyak pilihan di luar model iPhone biasa dan bersaiz Plus? Adakah ampa perlukan iPhone X yang lebih besar atau skrin besar tu macamΒ² benda boleh buat dengan reka bentuk iPhone X? πŸ˜•

Komen pendapat ampa di bawah. πŸ˜‰

Sumber
iDownloadBlog