Dah boleh jailbreak? Auumm. Kredit to @qwertyoruiop

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Bertemu lagi kita dalam artikel iOS.
Kali ini topik mengenai kembalinya iOS Hacker, Luca Todesco
Adakah iPhone 7 boleh jailbreak?

Luca Todesco telah pun jawab soalan itu pada screenshot di atas, Cydia running pada iPhone 7. Beliau telah bermain2 meneroka sistem keselamatan pada iPhone 7 menemui sistem keselamatan baru iPhone untuk melindungi peranti tersebut daripada digodam.

Sistem keselamatan baru itu ialah Kernel Patch Protection, (KPP) pada peranti Apple yang baru itu dilaporkan sebagai generasi baru yang mana memerangkap semua penulisan dari dalam kernel pada kawalan memorinya sendiri untuk memperkukuhkan keselamatan. Tambahan pula, cache dari kernel iOS 10 pada peranti tersebut dilaporkan menggunakan beberapa jenis algorithm pemampatan serba baru. Kernel tersebut kekal unencrypted.

Todesco telah pun kongsikan apa yang dia buat pada iPhone 7 dengan Cydia berjalan pada peranti tersebut. Kedua2 iPhone 9,3 dan iOS 10.0.1 jelas kelihatan pada bawah aplikasi Cydia dekat gambar di bawah :

Todesco juga telah menunjuk jailbreak pada iOS 10 berfungsi yang mana beliau memanggilnya yaluX suatu ketika dahulu, dan ia merupakan salah satu daripada hardest jailbreaks untuk dicipta setakat ini sejak KPP Apple direka untuk panic apabila sesuatu yang kelihatan luar biasa pada peranti.

Dari apa yang kita dapat kumpulkan dari teases sebelumnya oleh Todesco, ia kelihatan seperti semi-untethered sama seperti jailbreak Pangu untuk iOS 9.3.3 kerana ia memerluka pengguna untuk melancarkan sideloaded app untuk menyuntik kod pihak-ketiga pada peranti. Ini bermakna penguna harus melancarkan semula aplikasi tersebut dari Home screen tiap kali peranti tersebut reboots.

Walaupun pergelutan, bertarung dan berperang dengan KPP merupakan perkara2 lain, Cydia dapat dilancarkan dengan normalnya pada iOS 10 jailbreak Todesco dan beliau mampu dapatkan Cydia Substrate dan beberapa penyambungan Substrate-based dari Cydia untuk berfungsi dengan baik setelah membuat perpustakaan sendiri untuk menggantikan SubstrateLauncher atas sebab2 ketidakserasian.

Berdasarkan rekod pretasi Todesco, kemungkinan besar jailbreak ini tidak akan dikeluarkan untuk orang ramai. Sebaliknya, kita tahu Pangu telahpun menunjukkan minat untuk menghasilkan jailbreak iOS 10. Jadi harap ia tidak terlalu lama sebelum pengguna boleh mula mengubahsuai iOS 10 mereka. Mesti tidak sabar kan?

Jadi, jika la iOS 10 ni dah boleh jailbreak, adakah anda semua nak jailbreak? Ataupun dah selesa dengan features iOS 10 (yang mana dicedok dari tweak jailbreak hahaha). Komen di bawah sebarang pendapat dan persoalan yer?

P/s : maaf jika ada kecelaruan maklumat dalam artikel ini, artikel asal iPhone 7 jailbreak: iOS hacker Luca Todesco is back at it