Salam…
Bungkam kepala berselirat dengan trafik IT yang tak lengang siang dan malam. Sesekali keluar dari kepompong, merangkak dari tempurung dan meloncat dari berkampung. Mengapa tidak? Letih dipermainkan oleh teknologi sesekali kita bermain pula dengan teknologi. Sekadar menyejukkan tension, merenggangkan serabut kepala sambil mendodoi idea buat seketika.

Jeng! Jeng! Jeng..! 10 teratas permainan perang percuma dalam talian untuk tahun 2011. Mencari yang percuma amatlah payah dan mencari yang tebaik + percuma lagilah payah. Yang comel lote percuma selalunya bersifat udang di sebalik batu. Rasanya belum terlewat untuk dikongsikan bersama 10 teratas yang sempat kami arkibkan untuk 2011. Sesekali layan…

1. Bulfleet – permainan pelbagai talian yang memberikan peluang untuk membangunkan empayar anda sendiri. Membangunkan planet anda, membina struktur baru dan penyelidikan teknologi baru. Mewujudkan pakatan berkuasa atau membawa kapal-kapal anda dalam peperangan planet yang hebat! Pemain hanya perlu pelayar Internet seperti Internet Explorer atau Firefox untuk mendapatkan beratus-ratus play experience yang menarik untuk bersaing dengan ribuan pemain dari seluruh dunia!

2. WarGames 2.0 – Peraturan negara di WarGames 2.0! Bina sebuah negara dan tentera berkuasa hebat dengan senjata yang hebat untuk melawan negara-negara lain bagi penaklukan jajahan.
*Dari dulu sampai sekarang pun Beta, tapi tiada masalah untuk dimainkan dengan cemerlang.

3. Lords – Satu strategi MMOG zaman pertengahan yang boleh dimainkan pada pelayar anda secara percuma. Melalui pelbagai dalam talian secara beramai-ramai, anda mampu untuk berinteraksi dengan pemain lain dalam pertandingan untuk kemasyhuran, kekayaan, kuasa dan kemuliaan.

4. War OnlineWarOnline.Net adalah yang pertama mengasaskan permainan dalam pelayar menggunakan interaktif dan peta grafik. Melalui peta dengan sokongan Flash, anda dapat melihat tentera anda melakukan peperangan, pembentukan set, merentasi rupa bumi yang berbeza dan gaji semua tentera dari carta strategi permainan.

5. Ikariam – Cabaran pemain adalah untuk membangun negara dunia kuno. Untuk membina bandar-bandar, perdagangan dan menakluki pulau-pulau.
*Anda harus mengucap panjang-panjang sepanjang loadingnya.

6. Travian – Permainan pelayar dengan dunia yang penuh dengan beribu-ribu pengguna yang bermula sebagai pemimpin dari perkampungan kecil.
*Produk yang banyak buat semak dengan popup iklan pada pelayar. Cis!

7. Simcountry – Anda adalah presiden, Komander, ketua dan pemimpin industri. Anda terpaksa membuat keputusan yang sukar memotong atau menaikkan cukai, bagaimana untuk memperuntukkan belanjawan persekutuan, apa jenis infrastruktur yang anda mahu, dan lain-lain. Anda juga perlu memutuskan bila untuk pergi berperang dan bagaimana untuk mempertahankan negara anda daripada serangan. Ia adalah sangat terperinci dan realistik. Jika anda boleh mengalahkan presiden yang lain, anda boleh memenangi anugerah wang tunai.
*Game familiar turun temurun yang popular di mana-mana platform.

8. TEQ – Dalam TEQ3 anda perlu bersaing dengan beribu-ribu peserta dari seluruh dunia. Anda perlu menyusun plot negara anda dengan strategi dan pelan serangan untuk menakluki jajahan dengan sumber-sumber yang ada. Anda boleh memainkan semuanya sendiri dan menakluki mahkota, atau menyertai satu pasukan untuk belajar dan menjadi pasukan yang paling kuat di blok.

9. Renaissance Kingdom – Strategi politik. Anda akan memulakan permainan sebagai pengembara yang merendah diri melalui ketekunan dan kemahiran, anda akhirnya dapat bergerak ke atas dalam hierarki dan mengambil bahagian penting dalam kehidupan politik kerajaan.

10. Mario kot…?

*Permainan berdasarkan boleh main pada pelayar biasa, peralatan komputer biasa, kelajuan internet biasa dan sesuai untuk orang biasa.
*Permainan dalam talian lazimnya memerlukan anda mendaftar sebagai ahli. Anda TIDAK digalakkan menggunakan email utama untuk mengelakkan lambakan spam / sampah dalam email anda nanti.

*Nasihat : Bermain sekadar penyendal waktu berlibur, jangan sesekali abaikan panggilan mak ayah dan jangan sesekali abaikan waktu solat! Jadilah pemain yang bijaksana di dunia dan akhirat šŸ™‚

Sekian.