Di Australia Juga Ada Kebocoran Data Telco Tapi Tindakbalasnya Berbeza!

Menarik juga perkongsian daripada pembaca tentang kes ini. Pada tahun lalu, telco Australia, Optus juga terlibat dengan kebocoran data pengguna. Lebih daripada 11 juta data pengguna dikatakan telah dibocorkan. Lebih serius, kebocoran data ini dikatakan bukan daripada serangan godaman, tapi sebaliknya hanya pencerobohan.

Pada 22 September 2022, satu portal berita melaporkan tentang maklumat kebocoran lebih 11 juta data pengguna Optus. 2 hari selepas berita ditulis, pada 24 September 2022 satu iklan telah dimuatnaik oleh seorang pengguna BreachForum yang menjual data tersebut. Dalam kes yang lain juga, iklan 11.8 juta pengguna Optus telah dijual pada 11 September 2022 yang mana merupakan data lain yang tidak berkaitan dengan kes utama ini.

Beberapa hari selepas kejadian, ada pelbagai isu timbul di mana CEO Optus hanya membuat permohonan maaf hanya selepas berita kebocoran data ini dilaporkan media. Emel kepada pengguna bagi memaklumkan kebocoran data juga hanya dihantar selepas media melaporkan berita berkenaan. Walhal, Optus sudahpun menyedari kebocoran data berlaku pada 21 September 2022 lagi. Optus juga berkata, pihak mereka tidak membayar tebusan kepada pencuri data mereka.

Laporan daripada pengguna juga meningkat dengan kebanyakan laporan polis dibuat membabitkan panggilan dan mesej scammer menggunakan data peribadi mereka yang bocor daripada Optus.

Pada 6 Oktober 2022, seorang remaja ditahan di Sydney atas kesalahan memeras ugut pengguna Optus menggunakan data peribadi mereka. Ugutan dibuat melalui SMS dengan meminta $2000 daripada setiap mangsa. Sebanyak 93 orang mangsa telah tampil membuat laporan yang membawa kepada penahanan ini.

10 Oktober 2022, The Australian Communications and Media Authority (ACMA) dan Office of the Australian Information Commissioner (OAIC) telah membuka siasatan masing-masing terhadap Optus. ACMA menjalankan siasatan terhadap Optus selalu syarikat telekomunikasi, bertanggungjawab terhadap perolehan, pengesahan, penyimpanan, pelupusan dan penjagaan data pengguna. OAIC pula menyiasat sama ada Optus telah mengambil langkah yang berpatutan untuk menjaga data pengguna mereka dengan selamat.

Sekiranya diheret ke mahkamah oleh ACMA, setiap kesalahan Optus boleh didenda sebanyak $2.2 juta setiap satu kesalahan. Kedua-dua agensi ACMA dan OAIC berkata, siasatan ini akan mengambil masa yang lama. Setakat ini, masih tiada keputusan siasatan diumumkan.

Presiden ACMA, Nerida O’Loughlin berkata, “Apabila pelanggan memberikan maklumat mereka kepada syarikat telekomunikasi, mereka selayaknya menjangkakan semua maklumat mereka akan dijaga rapi. Kegagalan (syarikat) untuk melakukannya akan mendatangkan kesan yang signifikan kepada semua pihak yang terlibat”.

Melihat kepada tindakbalas pengguna dan kerajaan Australia terhadap kebocoran data telco berbanding dengan kejadian di Malaysia, secara peribadi saya lihat situasi di negara Malaysia mengecewakan. Walhal, di Malaysia juga sudah ada agensi dan badan dengan peranan yang lebih kurang sama dengan ACMA dan OAIC di Australia.

Murung Mohowongso
Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x