Apakah itu Data Mining?

Data mining adalah sebahagian dari area komputer sains. Ianya berkaitan dengan proses pengiraan dalam mencari pattern dalam kuantiti data yang banyak. Pelbagai cara boleh digunakan untuk mencari pattern tersebut, antaranya artificial intelligence, machine learning, statistics dan database systems.

Apakah tujuan Data Mining ini?

Ianya bertujuan untuk merungkai informasi yang terdapat dalam data tersebut dan diubahkan kepada data yang boleh difahami oleh kita semua. Sebab itu kebanyakkan syarikat sekarang yang mempunyai data yang banyak menggunakan data mining untuk melihat sendiri informasi apa yang boleh di rungkai dari data tersebut. Sebagai contoh keboleh pasaran sesuatu produk. Syarikat yang menjual sesuatu produk sudah semestinya memerlukan informasi yang jelas dan kukuh sebelum mereka memasarkan produk mereka. Jadi mereka mungkin memerlukan sumber yang boleh mempengaruhi kehendak sesuatu pelanggan seperti tempat tinggal, pendapatan, status perkahwinan dan sebagainya. Jika mereka memiliki data-data tersebut, mereka boleh anggarkan pasaran mereka macam mana.

Contoh model yang digunakan dalam Data Mining?

Contohnya adalah Decision Tree. Ianya model berdasarkan pokok yang bercambah daunnya simbolik kepada punca dan akibatnya. Sebagai contoh di bawah :

Berdasarkan Decision Tree di atas, dapat kita buat satu analisis, iaitu jika orang itu berpendapatan kurang dari RM 5000 dan sudah berkahwin, mereka lebih cenderung untuk membeli kereta Avanza, mungkin atas faktor memiliki anak yang ramai? Atau lebih tenang menaiki kenderaan besar? Itu semua dapat kita buat jika kita ada banyak data!

Nak belajar lagi? Boleh google sahaja Data Mining. Keep learning!

Sekian.