Mengumpulkan artikel-artikel menarik yang terbaik di OMG! HAckers?

Artikel

Privado Private Search Engine: Enjin Carian Yang Mementingkan Privasi

Sebelum ini kita hanya ada beberapa pilihan untuk enjin carian yang mensasarkan kepada privasi. Salah satunya ialah DuckDuckGo, yang mula meluncur kepada populariti selepas kemunculannya pada tahun 2008. Bukan sedikit penggunanya. Dikatakan pada tahun 2019 sahaja, ia memperoleh carian dari pengguna sebanyak 36 juta dalam sehari. Terlalu ramai pengguna yang tidak mahu carian mereka dijejak […]

Artikel

Apa Itu Neural Core Pada Peranti Pixel?

Ramai rupanya yang bertanya dan masih belum tahu apa itu ‘Neural Core’ pada peranti Pixel. Oleh itu, abam ambil keputusan untuk terangkan jua sedikit, WALAUPUN ciri ini sudah R.I.P pada model bermula dari Pixel 5 dan 4a 5G. Google mula memperkenalkan pemproses/chipset khusus untuk fotografi pada perantinya yang dipanggil sebagai Pixel Visual Core pada Pixel […]

Artikel

Pixel 5 Kini Rasmi! Tapi Hambar???

Google Pixel 5 Kini Rasmi Akhirnya yang ditunggu sudah tiba. Tak tau la berapa ramai pun yang tunggu.. tapi kira cukup la kot untuk membuatkan abam menulis ni. Diumumkan sewaktu acara ‘Launch Night In’, Pixel 5 menawarkan beberapa ciri yang sudah lama ada pada peranti lain. Mari kita teliti dulu antara beberapa ciri atau spesifikasinya. […]

Artikel

Apa Itu Codec Audio Bluetooth AptX, AAC, SBC Dan LDAC?

Terlalu banyak jargon dalam dunia IT yang kadangkala memeningkan. Buat yang baru menjengah ke dalam dunia peranti atau gajet Bluetooth, selamat menjengah. Buat yang dah lama, boleh tolong kongsi artikel ini kepada rakan anda. Apa Itu Codec? Codec ialah singkatan dari perkataan compression/decompression. Ia adalah satu bentuk algortima yang rumit, di mana tugasnya adalah untuk […]

Artikel

Pelayar Web Terbaik Untuk Memainkan Netflix

Teknologi Digital Rights Management (DRM) sedikit sebanyak membantu kebanyakan servis penstriman seperti Netflix melindungi kandungan mereka dari dicetak rompak. Walaupun masih ada aplikasi yang dapat melakukannya, tetapi proses menjadi lebih sukar, tambahan pula aplikasi seperti dalam artikel ini adalah versi berbayar. Lanun cetak rompak kan suka barang percuma? Lain pelayar, maka lainlah teknologi DRM digunakan. […]

Artikel

SIM Swap Attacks: Awasi Nombor Telefon Anda

SIM Swap/Fraud ialah kaedah penjenayah siber memecah masuk ke nombor telefon anda untuk mendapatkan akses ke akaun dan data peribadi. Terdapat dua cara mereka memperolehnya, iaitu melalui kejuruteraan sosial (social engineering) dengan memperdaya operator telco, atau menerusi penyangak dalam telco itu sendiri. Ia dimanipulasi menggunakan Multi-Factor Authentication (MFA). Katakan anda ingin mendapat akses ke akaun […]

Artikel

Cryptojacking: Era Baru Pemungut Wang Atas Angin

Apa Itu Cryptojacking? Cryptojacking ialah cara yang digunakan untuk memecah masuk sistem dan menggunakan sumbernya untuk menjana dan menggali mata wang crypto. Sumber dimaksudkan ialah kuasa memproses dan tenaga elektrik. Kuasa memproses termasuklah CPU dan GPU serta perkakasan komputer atau telefon pintar. Mata wang crypto seperti Bitcoin memerlukan sejumlah besar tenaga elektrik dan kuasa pengkomputeran […]

Artikel

Face Depixelizer: AI Yang Menukar Gambar Resolusi Rendah Menjadi Jelas

Terdapat sejenis kecerdasan buatan (AI) baru yang dapat menukar gambar beresolusi rendah menjadi lebih jelas dengan kaedah penstrukturan semula menggunakan algoritma komplex. Ia dicipta berdasarkan kepada repositori ‘PULSE: Self-Supervised Photo Upsampling via Latent Space Exploration of Generative Models’. AI ini menggunakan StyleGAN, yang mana ia akan mencari imej menyerupai gambar asal. Secara teknikalnya ia menjana […]

Artikel

Apa Itu 5G?

Kita tidak boleh menolak akhirnya perkembangan 5G. Suka atau sebaliknya, bersedia atau tidak, 5G akan tetap dibangunkan di sini, cuma yang membezakannya ialah tahap kecepatan sesebuah telco dalam mengadaptasi teknologi itu kepada apa yang mereka sedang tawarkan. Melihat kepada perkembangan 4G di Malaysia, agak sukar untuk saya katakan bahawa 5G juga mungkin akan menerima ‘nasib […]

Artikel

Kenapa VPN Percuma Tidak Bagus? Ini Penjelasannya

Bukan nak mengata, tetapi memang ramai orang kita yang bermentaliti ‘cheapskate’. Telefon pintar bukan untuk orang kurang akal. Telefon pintar masing-masing berharga lingkungan RM2000-3000, tetapi bila tiba bab aplikasi, masing-masing nak yang percuma atau cracked. Samalah halnya dengan perkhidmatan/servis VPN. Selagi boleh nak cari yang laju, ada berpuluh pelayan, ada bermacam-macam ciri, boleh langkau apa-apa […]