SINOPSIS

Ini filem MCU yang paling saya nantikan pada tahun ini. Bila teaser trailler keluar, saya punyalah seronok kerana ini adalah satu-satunya adiwira orang berkulit hitam. Saya dan isteri berkesempatan menonton malam tadi.

Filem ini mengisahkan perkara yang belaku selepas kejadian filem Captain America: Civil War. Putera T’Challa kembali ke negara Afrika daerah Wakanda yang sangat maju dan berteknologi selepas kemangkatan ayahnya akibat letupan bom di PBB.

Walau bagaimanapun, Putera T’Challa menghadapi kesukaran untuk menjadi raja kerana dia dicabar dari puak-puak yang mahukan takhta di negara dia sendiri. Apabila dua musuh bersekongkol untuk memusnahkan Wakanda, Black Panther perlu menyelesaikan isu tersebut supaya Wakanda tidak terlibat dalam Perang Dunia.

 

ULASAN

Saya peminat besar Marvel Cinematic Universe dan sebelum menonton filem ini saya mengharapkan ini tidak mengecewakan saya. Namun, ada beberapa perkara yang pasti apabila anda menonton, akan ada persoalan tersendiri.

Filem ini adalah seperti cerita filem adiwira siri Marvel yang lain. Aspek Wakanda diceritakan yang menampakan filem itu hebat. Teknologi Vibranium yang digunakan dalam filem ini diceritakan secara meluas. Tetapi terdapat banyak klise yang merosakkan filem itu.

  1. Chadwick Boseman (T’Challa/Black Panther) lakonan beliau sangat memukau. Lupita Nyong’o (Nakia), Martin Freeman (Everett K. Ross), Danai Gurira (Okoye), dan Forest Whitaker (Zuri), lakonan mereka ini hanya paras baik sahaja. Manakala, Michael B. Jordan (Erik Killmonger), melakonkan watak jahat yang sangat klise yang akhirnya hampir merosakkan filem ini sebenarnya. Terus terang saya katakan, saya tidak merasakan kekuatan wataknya.
  2. Kalau anda menonton filem ini, anda akan mendapati bahawa filem ini tidak mempunyai susunan yang tepat. Bercelaru. Banyak babak sebenarnya dipanjangkan kepada penonton dan kadangkala membosankan. Paling penting jika anda tidak menonton filem Captain America: Civil War, banyak persoalan yang boleh buatkan ia tergantung dalam fikiran.
  3. Bahagian tengah filem boleh dijangka apa yang akan berlaku. Dan, anda boleh ramalkan apa yang berlaku pada babak seterusnya.

Kesan CGI bolehlah dikatakan sangat realistik sesuai dengan bajet filem ini. Pilihan muzik juga pada saya terbaik kerana bercirikan tradisional. Saya sebenarnya berharap bahawa pertarungan antara T’Challa dengan Erik Killmonger lebih dramatik.

Namun, seperti yang dijangka ia tidak sebaik antara filem MCU yang saya tonton. Apabila saya keluar sahaja daripada pawagam, selalunya emosi dan pemikiran saya akan berubah seketika apabila selesai menonton, namun ianya tidak berlaku dalam filem adiwira Black Panther ini.

PENUTUP

Secara keseluruhan, Saya benar-benar mahukan filem ini menjadi baik, tetapi saya merasakan seperti filem ini sangat panjang, klise, dan membosankan yang tidak diperlukan dalam MCU. Paling penting sekali sebelum menonton filem ini, jangan membaca ulasan daripada RT atau IMDB. Jika anda suka menonton filem di wayang, pergilah menonton dan nilaikan sendiri.

Oleh itu OMG Hackers memberikan penarafan Durian Buruk sebanyak:

6/10

Jumpa lagi pada review filem akan datang!