Jurutera di Google telah membangunkan algoritma baru untuk mempertingkat TCP, protokol pengangkutan utama untuk trafik di internet, dengan mengoptimumkan kelajuan di mana lalu lintas dihantar supaya ia tidak menyekat laluan yang ada.

Mereka mengatakan kaedah kelajuan mereka, yang disebut laluan jalur lebar dan jalur penyebaran (BBR), mengukur cara terpantas untuk menghantar data ke laluan yang berbeza dan mampu mengendalikan lalu lintas dengan lebih cekap apabila laluan data menjadi sesak. Google sudah menggunakan BBR untuk mempertingkatkan trafik YouTube, dan bulan lepas syarikat itu membuat BBR tersedia di Platform Google Cloud. Google mengatakan pelaksanaan BBR meningkatkan trafik Youtube yang sudah dioptimalkan dengan purata 4% secara purata, dan sebanyak 14% di beberapa negara.

TCP dibangunkan pada tahun 1970-an sebagai sebahagian daripada sut protokol TCP / IP untuk memformat data ke dalam paket untuk penghantaran di seluruh internet. Penyelidik di Pasukan Petugas Kejuruteraan Internet (IETF) menganggarkan bahawa lebih daripada 90% trafik IP dihantar melalui TCP.

Sejak beberapa dekad yang lalu terdapat banyak usaha untuk mempercepat TCP / IP, ramai yang berfokus pada bagaimana TCP menangani kesesakan internet. TCP direka untuk melambatkan seberapa cepat ia menghantar lalu lintas apabila ia merasakan kesesakan, yang ditentukan oleh memantau bilangan paket yang hilang dalam pengangkutan.

Bagaimanapun, Van Jacobson, salah seorang pereka asal TCP dan salah seorang jurutera utama yang membangun BBR, berkata jika TCP hanya melambatkan lalu lintas apabila ia mengesan kehilangan paket, ia hanya melambatkan proses tersebut.

BBR tidak menunggu masalah kehilangan data paket kata Jacobson. Ia menstrukturkan semula seolah-olah ia mempunyai panjang dan garis pusat untuk menentukan berapa banyak data boleh muat di dalamnya.

BBR sentiasa menganggarkan masa lalu lintas dan laluan lalulintas melalui pelbagai laluan, jadi ia tahu berapa lama ia akan mengambil data untuk melintasi rangkaian jika ia menghantarnya pada kadar tertentu. Dengan berbuat demikian, BBR menghantar lalu lintas pada kelajuan yang boleh dikendalikan oleh rangkaian. Ini lebih berkesan daripada kawalan kesesakan TCP asal.

BBR bukan usaha pertama untuk mempercepat TCP. Penyelidik di Universiti North Carolina dikatakan telah membangunkan salah satu algoritma kawalan kesesakan berasaskan kerugian yang paling popular yang digunakan dalam TCP hari ini, menamakan peningkatan kawalan kesesakan binari (BIC) dan seterusnya, CUBIC. Pada tahap tinggi, ia juga merakam pengukuran untuk menganggarkan kelajuan optimum di mana untuk menghantar data apabila kesesakan dikesan. Satu lagi algoritma kawalan kesesakan yang menjadi popular dinamakan RENO.

Pengguna Platform Google Cloud secara automatik akan mendapat faedah BBR apabila menggunakan perkhidmatan Cloud GCP tertentu, termasuk Cloud Spanner, BigTable, Storage, CDN dan Load Balancing tanpa sebarang kos tambahan.