More

  Apa Keperluan Simpan Wang Di Bank Jika Simpanan Tidak Selamat?

  Siraj Jalil, Presiden Persatuan Pengguna Siber Malaysia (MCCA) dalam satu kenyataannya menegaskan bahawa, tiada gunanya menyimpan wang di bank sekiranya wang disimpan tidak selamat.

  Negara kehilangan sebanyak 5 billion Ringgit Malaysia kerana sindiket penipuan pada tahun 2018-2019. Negara mempunyai Jawatankuasa Keselamatan Siber Negara, dianggotai oleh beberapa orang menteri, manakala Dasar Keselamatan Siber pula adalah dibawah Majlis Keselamatan Negara (MKN).

  Malangnya apabila berlaku penipuan yang berjumlah puluhan malah ratusan ribu, mangsa tidak mendapat pembelaan sewajarnya dari jawatankuasa diharapkan, manakala institusi kewangan pula seakan ‘lost track‘.

  Siraj Jalil – Presiden Persatuan Pengguna Siber Malaysia (MCCA)

  Penipuan sudah berlaku bertahun lamanya. Rakyat berhak merasa lebih selamat untuk setiap penyimpanan dilakukan, dan sekiranya terjadi transaksi yang tak diingini, wang tersebut mesti berjaya dipulangkan kepada pemiliknya.

  Sumber Transkrip: https://youtu.be/C4RoSxHox54

   

  #OMGHNews #MCCA #KeepItReal

  Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
  Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: