A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Zaman ini kita memang sudah agak sukar nak larikan diri dari penjejakan (tracking). Boleh dikatakan kebanyakan syarikat besar hendakkan data peribadi kita supaya mereka boleh mencipta data demografik terperinci bagi tujuan penjualan atau penggunaan untuk iklan yang disasarkan (targeted advertising).

Ada banyak cara unik yang boleh digunakan untuk menjejak kembali apa yang pernah dilakukan oleh pengguna di dalam talian. Salah satunya ialah Browser Fingerprinting.

Setiap perkara yang kita lakukan dalam talian akan meninggalkan jejak. Cuma berapa peratus kita dapat kurangkan penjejakan itulah yang membezakan antara seorang pengguna dengan yang lainnya.

Browser Fingerprinting boleh diterjemahkan sebagai berikut:

“Cap jari peranti, cap jari mesin atau cap jari pelayar adalah maklumat yang dikumpulkan mengenai peranti pengkomputeran dari jarak jauh untuk tujuan idetifikasi. Cap-cap jari boleh digunakan untuk mengenali sepenuhnya atau sebahagian pengguna atau peranti individu walaupun cookies telah dinyahaktif.”

Ini bererti, apabila anda menyambung ke internet pada komputer riba atau telefon pintar anda, peranti anda akan menghantar seberapa banyak data tertentu ke pelayan penerima mengenai laman web yang anda lawati.

Browser fingerprinting atau kita panggil mulai dari sini, penjejakan cap jari pelayar adalah kaedah berkesan yang digunakan oleh laman web untuk mengumpul maklumat mengenai jenis dan versi pelayar web anda, sistem operasi, pemalam aktif, zon waktu, bahasa, resolusi skrin dan pelbagai tetapan aktif lain.

Data-data ini mungkin kelihatan umum pada permulaannya, dan tidak semestinya ia dilihat khusus untuk mengenal pasti seseorang individu. Akan tetapi, terdapat peluang yang sangat kecil bagi pengguna lain untuk mempunyai informasi pelayar yang menepati 100% kriterianya.

Laman web menggunakan maklumat yang disediakan oleh pelayar untuk mengenal pasti pengguna unik dan mengesan tingkah laku dalam talian mereka. Oleh itu proses inilah yang dipanggil sebagai pengesanan cap jari pelayar a.k.a browser fingerprinting.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai pengesanan cap jari pelayar ini, anda bolehlah baca panduan yang disediakan oleh laman PixelPrivacy mengenai bagaimana cara anda dijejak melalui pelayar web, dan bagaimana pula cara untuk anda ‘mempertahankan’ data peribadi dari dikutip rata oleh syarikat-syarikat di luar sana.

Panduan tersebut boleh dibaca di sini: Browser Fingerprinting: What Is It and What Should You Do About It?.

*Terima kasih kepada saudara Bill Hess dari PixelPrivacy kerana berkongsi informasi ini.