Apa Itu ASMR?

ASMR ialah singkatan dari Autonomous Sensory Meridian Response.

Saya cuba terangkan ia dengan mengambil dahulu definisinya dari Wikipedia (sebab ia paling mudah) iaitu:

ASMR atau dalam bahasa Melayunya – Tindak Balas Meridian Deria Autonomi adalah pengalaman deria rasa yang bercirikan sensasi seperti statik atau kesemutan pada kulit yang biasanya bermula pada kulit kepala dan bergerak ke belakang leher dan terus ke atas tulang belakang.

ASMR menandakan pengalaman subjektif ‘euforia kelas rendah’ yang dicirikan oleh;

“Gabungan perasaan positif dan sensasi keseronokan statik yang serupa pada kulit”.

Ia biasanya dicetuskan oleh rangsangan auditori atau visual tertentu, dan bukan melalui rangsangan yang dikawal.

Mikrofon yang digunakan untuk membuat video ASMR.

Bermula pada tahun 2010, ia merupakan satu bentuk sensasi yang menenangkan, yang sering bermula pada kulit kepala dan bergerak ke bawah badan. Juga dikenali sebagai ‘urutan otak’, ia dicetuskan oleh pemandangan dan bunyi yang tenang seperti bisikan, percakapan, dan bunyi ‘pecah-pecah’.

Kebiasaannya bunyi atau video ASMR ‘dicari’ ketika seseorang itu mahukan ketenangan, dan memudahkan dirinya untuk tidur.

Antara terma yang popular dalam kata kunci carian adalah ‘ASMR Sleep’, dan memang ia kerap dicari pada waktu tengah malam. Manakala bunyi yang selalu digunakan adalah seperti bunyi petir, guruh, hujan, ketukan jari, suara stereo, dan sebagainya lagi.

Tidak semua orang boleh merasa sensasi ini. Ada juga sesetengah orang yang mengakui bahawa mereka tidak merasai apa-apa ketika mendengar bunyi dari video ASMR.

Penggunaan fon kepala untuk mendengar dengan lebih ‘nikmat’.

Ramai juga dari kalangan ‘YouTuber’ yang membuat video seperti ini dengan menggabungkan kareer atau ‘niche’ mereka, contohnya ada pemilik saloon yang membuat video menggunting rambut, sambil menjadikan ia sebagai video ASMR.

Sambil menyelam, minum air.

Ada pula yang buat ‘ASMR aneh’, seperti ASMR memakan donut, ASMR penculikan, dan ASMR putus cinta.

Apa pun yang dibuat, jika anda salah seorang darinya, kekalkan keaslian, dan pastikan matlamat anda tercapai. Jangan hanya sekadar mengikut trend dan bangun keesokan harinya ketinggalan apabila ia tidak lagi dicari orang.

Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: