Apa Itu Teknologi Blue Core Dan VVA Pada Motosikal Yamaha

Teknologi tidak terhad kepada peranti atau gajet yang kita gunakan seharian. Pada kenderaan yang kita bawa setiap hari itu juga terkandung teknologi yang memacunya ke depan.

Yamaha memang tidak asing lagi dengan inovasi.

Teknologi Blue Core dan VVA bukan benda baru, dan disebabkan saya sudah merasa sendiri dua teknologi ini, saya terpanggil menulis sedikit untuk mereka yang ingin tahu mengenainya.

Apa Itu Blue Core?

Blue Core dalam erti kata penerangan pendeknya ialah pengoptimuman pada enjin.

Antara manfaat dari teknologi ini ialah ia akan dapat meningkatkan kecekapan pembakaran, mengurangkan kadar kerosakan mekanikal, mendapatkan pengawalan bahan api dan masa pembakaran paling tepat, serta menambah baik kecekapan penyejukan enjin. Kesemua talaan dilakukan untuk mengekstrak kuasa terbaik dan dalam masa yang sama menjimatkan penggunaan bahan api.

Secara mudah faham, ianya adalah kombinasi beberapa pembangunan dan penambahbaikan pada teknologi enjin lama Yamaha dan mencipta enjin generasi baharu yang lebih tinggi prestasinya, tetapi dalam masa yang sama lebih cekap penggunaan bahan bakar.

Kesemua ini dilakukan dengan cara mengoptimumkan proses pembakaran terlebih dahulu. Bagi memastikan pembakaran lebih efisien, reka bentuk enjin perlulah diperbaharui dan setiap kiraan bagi reka bentuknya haruslah tepat.

Ketepatan boleh dicapai dengan mengemas kini reka bentuk intake port, penyusunan semula atau membentuk semula injap, meningkatkan nisbah mampatan dan sebagainya lagi. Selain itu, Yamaha juga membuat kebuk pembakaran padat untuk menghasilkan pembakaran paling optimum.

Gambar ehsan dari: Yamaha.

Apa Itu VVA?

VVA adalah singkatan dari Variable Valve Actuation.

Ia merupakan teknologi injap yang menggunakan mekanisma untuk beralih atau bertukar diantara profil camshaft (aci sesondol?) apabila enjin berkelajuan rendah meningkat kepada kelajuan tinggi. Ini dipacu oleh nilai RPM semasa pada enjin. Dengan profil cam boleh berubah ini, ujian menunjukkan ia telah dapat menambah prestasi model R15 sebanyak 18 peratus.

Dengan mengatur bukaan injap, bahan bakar yang keluar akan dapat disesuaikan dengan kelajuan motosikal. Keberkesanan kaedah ini akan dapat dilihat pada penggunaan bahan bakar yang lebih hemat berbanding motosikal dengan sistem tradisional.

Tujuan untuk kesemua ini tidak lain tidak bukan untuk menghasilkan kuasa enjin yang seimbang dan serata pada RPM berbeza, sama ada ketika ia rendah mahupun tinggi. Apabila ini berlaku, tenaga yang dihamburkan bagi setiap kelajuan adalah bersesuaian dengan apa yang ‘diminta’ oleh enjin.

Apabila kedua teknologi ini digabungkan, maka terhasillah sebuah enjin yang berkuasa lebih tinggi dari sistem tradisional, tetapi ia tidak pula menggunakan bahan bakar yang melampau walaupun ketika pendikit dipulas banyak. Maklum saja, apa guna ada enjin yang jimat penggunaan petrol, tetapi tidak kita gunakan dengan ‘sebaiknya’ bukan?

Enjin generasi baharu ini dapat dilihat pada model-model seperti Nmax, NVX, dan R15. Jika anda ingin merasainya sendiri, saya syorkan anda datang ke kedai wakil-wakil Yamaha terdekat untuk temu janji uji pandu.

**************************************************************************************************

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x