Tayangan terbaru di netflix banyak mengembirakan orang seperti saya yang sukakan era teknologi “cyberpunk” tetapi siri cerita ini mengambil untuk masa saya memahami keseluruhan jalan cerita yang sebenar. Banyak istilah baru yang saya tahu ketika menonton Altered Carbon.

Dari Stack kepada Meths, anda boleh mengikuti setiap perkembangannya pada setiap episod.

SINOPSIS

Siri ini berlangsung lebih dari 350 tahun pada masa akan datang. Kisah bermula apabila Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman) telah dihidupkan semula selepas 250 tahun. Puncanya ialah apabila seorang lelaki terkaya di dunia iaitu Bancroft (James Purefoy) yang mahukan Takeshi Kovacs supaya membantu menyelesaikan kes pembunuhan dirinya sendiri.

Berdasarkan novel klasik siber cyberpunk oleh Richard K. Morgan, Altered Carbon adalah cerita yang menarik tentang pembunuhan, cinta, seks, dan pengkhianatan yang ditetapkan lebih dari 350 tahun pada masa akan datang.

Masyarakat telah berubah dengan teknologi baru iaitu kesedaran manusia (human consciousness) telah digunakan secara digital, badan manusia pada masa zaman itu boleh ditukar ganti dan paling penting sekali ialah kematian tidak lagi kekal abadi. Terdapat sebanyak 10 episod dalam siri ini. Anda disarankan jangan memotong babak penting ketika menonton kerana dikhuatiri anda akan keliru dengan jalan cerita seterusnya.

ULASAN

Apa yang saya boleh katakan, saya hampir separuh gila menonton siri ini. Ianya sangat menarik, tersusun plot jalan ceritanya. Mungkin pada awal penceritaan, ada terdapat sedikit tempo yang perlahan dalam pengembangan cerita, namun setiap babak yang perlahan digantikan dengan aksi yang sangat menarik!.

Mungkin anda akan menyangkakan ia seperti filem Blade Runner, tetapi sepatutnya filem tersebut mengambil contoh terbaik dari Altered Carbon. Mungkin ada sesetengah daripada anda yang menonton Altered Carbon tidak bersetuju bahawa elemen bogel terlalu banyak dalam setiap babak, tetapi bagi saya sendiri, saya merasakan bahawa ia (iaitu Altered Carbon) mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Anda akan memahami maksud sebenar apa yang ingin disampaikan, contohnya siapa yang kaya dan berkuasa adalah mereka yang mampu mengawal dunia. Aksi dalam drama ini sangat teliti dan terbaik.

Efek CGI, para pelakon dan juga muzik yang dihidangkan seakan buatkan kita berkhayal pada masa depan. Secara jujurnya, selepas menonton saya merasakan akan menonton lagi untuk musim kedua. Namun, tidak dapat dipastikan lagi dari pihak Netflix sama ada mereka akan memperbaharui ia untuk musim baru atau tidak.

PENUTUP

Altered Carbon adalah siri tv yang terbaik untuk pembukaan tahun 2018. Namun begitu, siri ini tidak sesuai ditonton oleh kanak-kanak kerana mempunyai adegan bogel, seks melampau dan aksi ganas. Jika anda seorang penggemar cerita dan muzik cyberpunk, ini adalah siri tv yang sesuai untuk anda.

Oleh itu OMG! Hackers? memberikan penarafan Durian Buruk sebanyak:

7/10

Sekian, jumpa lagi pada ulasan akan datang!