Assalamu’alaikum Dan Selamat Sejahtera Para Pembaca OMG! Hackers?

Maaf. Buat masa ni saya tumpukan pada entri lain dahulu ya. Baiklah. Hari ini kita semua akan mendalami lagi program-program yang terdapat dalam BackTrack 5.

Airoscript-ng adalah satu tool dimana ianya menggabungkan pelbagai tool dan menjadikannya satu program antaranya Aircrack-ng. Apakah Airoscript-ng ini? Ianya adalah program untuk menggodam wifi. Bagi mereka yang tidak tahu mengenai Airoscript-ng ini, anda boleh mencarinya di dalam BackTrack milik anda :

Applications >> System Tools >> Airoscript-ng @ Airoscript-ng GTK

Perbezaan anatara Airoscript-ng dan Airoscript-ng GTK adalah paparan antaramukanya. Untuk Airoscript-ng ianya Command User Interface manakala Airoscript-ng GTK pula adalah Graphic User Interface. Tetapi sebenarnya kedua-duanya adalah text-user interface. Ianya hanyalah text tanpa ada satu gambar pun. Jadi ikut kepada keselesaan anda untuk menggunakan yang mana satu ya. Pelbagai cara serangan anda boleh lakukan seperti chopchop, fragmentation attack, fakeauth, deauth, dictionary attacks dan WPA cracking.Airoscript-ngAiroscript-ng GTK

Bagi mereka yang kurang rajin itu, tool ini sangat sesuai untuk anda. Anda hanya perlu mengikut saja arahan yang di suruh dan jika betul caranya, mungkin anda akan berjaya menggodam wifi!

Anda boleh belajar menggunakannya di pelbagai laman web antaranya di evilzone.org.

Sekian.