YouTube Vanced Dihentikan Pembangunannya Atas Sebab Undang-Undang

Meskipun aplikasi YouTube Vanced boleh digunakan untuk menyekat iklan, terdapat berbagai lagi ciri dan kegunaannya.

Saya adalah pengguna akaun YouTube Premium, tetapi Vanced agak menarik untuk digunakan sebagai medium YouTube. Kenapa? Ini kerana Vanced mampu melangkau intro/outro, sponsored segment, dan ‘annoying reminder’.

Namun, semuanya sudah berakhir. Pembangun YouTube Vanced mengeluarkan ciapan Twitter yang mengatakan bahawa pembangunan aplikasi itu telah pun ditamatkan.

Tetapi apakah sebabnya?

Pencipta kandungan sentiasa mendapati aplikasi ini boleh dipersoalkan dari segi etikanya.
Vanced memberi orang ramai (pengguna Android) cara yang tidak dibenarkan untuk menonton YouTube tanpa iklan dengan tidak melibatkan pembayaran langganan bulanan (RM17.90).

YouTube Premium memberikan potongan yuran bulanan itu kepada pencipta sebagai ganti hasil iklan.

Pada saluran Telegram mereka, pembangun mengatakan ia dilakukan atas sebab undang-undang. Tiada lagi pembangunan pada masa akan datang dan pautan muat turun dialih keluar dalam tempoh beberapa hari lagi.

R.I.P, YouTube Vanced.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x