Web Browser Terbaik, Terhebat, Terpantas!

Salam..hari ni Hac nak cerita tentang satu lagi web browser yang mendapat perhatian khusus dari Hac..

Selepas Mozilla Firefox 4 dilancarkan kelmarin, dan Internet Explorer 9 juga telah dilancarkan, nampaknya Google Chrome perlu mengatasi masalah shockwave playernya yang kerap mengalami crash akibat tidak dapat menanggung ‘beban’ dari laman web yang memakai kod baru atau kod yang terlalu ‘berat’..

Kemudian, Hac cuba mencari alternatif kepada ketiga-tiga web browser utama ini..hasilnya, Hac berjaya menemukan sebuah web browser yang telah dibuat dari Jepun, iaitu LUNASCAPE (Version 6.4.5).

Apa kelebihan web browser ini?? ya..Hac pasti anda semua akan terkejut kerana sebelum ini, Hac pernah mengutarakan sebuah web browser yang begitu pantas iaitu Maxthon 3.0..
ianya adalah sebuah web browser yang memakai enjin dari Internet Explorer.

Akan tetapi, Lunascape adalah web browser yang memakai KETIGA-TIGA enjin dari web browser utama tadi iaitu Internet Explorer, Google Chrome, dan Mozilla Firefox..

Lunascape = IE (Trident)+Firefox (Gecko)+Chrome・Safari (Webkit)

ini bermakna, ia juga menyokong ketiga-tiga add on dari web browser yang telah dipasang pada PC anda! pendek kata ia adalah web browser Universal Add-On!
Kalau anda rasakan Mozilla Firefox begitu User Friendly, Google Chrome Begitu pantas sekali, dan Internet Explorer memudahkan kerja-kerja pejabat anda,
maka Lunascape lebih lagi!
Add-On dari Mozilla Firefox dapat dipakai dengan cemerlang tanpa masalah..
selain itu, apabila anda menemukan sebuah laman yang tidak dapat dibuka dengan baik oleh Lunascape, anda hanya perlu menukar enjinnya sahaja!

Lunascape telah diuji untuk membuka 100 tab pada satu masa (serentak) dan terbukti ia tidak mengalami masalah sedikit pun..ia juga menyokong pemasangan pada Windows 7..dengan tiga enjin dari web browser ternama lagi tersohor itu, maka anda tidak perlu lagi menukar-nukar web browser untuk capaian laman yang lebih baik..hanya tukarkan enjin, dan anda sudah pun diibaratkan sedang memakai ‘web browser’ tersebut..contohnya apabila anda memakai enjin Trident, anda ibarat sedang membuka Internet Explorer..apabila anda tukar (switch) kepada Gecko, anda sudahpun menukar ia kepada Mozilla Firefox..begitu juga apabila anda menukar ia kepada Webkit, ibarat anda sedang melayari internet dengan menggunakan Google Chrome..ya..begitulah perumpamaan untuk kebolehan Lunascape..

Lunascape juga mempunyai kebolehan dari Google Chrome iaitu ‘Inspect’ yang sekiranya anda periksa pada Google Chrome, ianya adalah ‘Inspect Element’..aplikasi yang sama, nama sahaja berbeza..ia digunakan untuk melihat kod yang digunakan pada sesebuah blog atau laman web..

Ia juga menyokong pemasangan secara mudah alih (portable) iaitu ia boleh dipasangkan pada pendrive anda..wah..ini sudah cukup bagus..

Lunascape bukan sekadar memakai 3 ENJIN UTAMA sahaja, tetapi yang pasti ia LEBIH PANTAS BERBANDING WEB BROWSER YANG ASAL..

jadi kenapa perlu memasang tiga web browser sedangkan anda hanya perlu memasang SATU sahaja pada PC anda? saiznya setelah dipasang juga tidak begitu besar berbanding Google Chrome iaitu cuma 122MB sahaja (Google Chrome 146MB)..

Untuk mencuba perisian web browser ini, anda boleh pergi memuat turunnya disini —> Lunascape

Untuk melanggan siri video tutorial penggunaan Lunascape,
sila ke sini —> Lunascape Inc Official Channel

Hac telah mencuba untuk membuka laman Youtube dengan keadaan internet di pejabat yang terlalu lambat dan hasilnya sangat memuaskan..buffering yang diperlukan oleh Lunascape lebih pantas dari Maxthon 3.0..

Jadi apa tunggu lagi? cuba sekarang dan sila komen dibawah ya!

Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

Artikel Berkaitan

68 KOMEN

68 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
HAW

masih tak serasi dgn Maxthon.. tp rasa tak sabar2 nak try yg ni.. tq

Arya Putra

Ok Haw..
Hac berbesar hati dapat tolong Haw..
Hac nak semua orang rasa seronok..
thanks for ur comment my brother..

Freaky

wow hebatt.. walaupon freaky x suke maxthon tapi mungkin akan cube lunascape jap lg

Arya Putra

hehehe..thanks freaky for the comment..
cuba la..pasti puas hati!

Rainbow

bro, siyes very good! mntop..

bwu pas install. dh guna 😀

tengs share the info

Anonymous

u la terbaik hac.. semua bnda u balun.. tq2..

XLAWS

dengar je apa Bro Hac cerita pasal lunascape ni dah x sabar2 nak pakai dah =D.

Arya Putra

@ Rainbow thanks..memang mantop kan!

@ anonymous terima kasih sebab komen..jangan lupa cuba ye..

@ XLAWS cuba tau bro..best giler..siyes..

saz95

ok ler kot..cuma dia ada 3 engines dlm satu browser tapi still kena pilih nak pakai mana satu…interface cam google chrome sket…aku still stay with firefox..huhuhu

ghost writer

dalam banyak-banyak entry ko kali ini aku tetiba rasa tertarik dengan postingan ko yang ini..sangat menarik apalagi bila memahami yang google chrome selalu sangat buat probs ketika aku tengah2 syok hadap lappy..

mAgiKaKoTaK

leh intergrate ngan idm 6.05 x?

Arya Putra

@ saz95 not just 3 engines bro..cuba dulu baru tahu bezanya..jangan cepat judge sesuatu bro sebelum mencuba..
ia lebih pantas, yang pasti!

apa yang penting ko tak payah TERKIAL-KIAL nak tukar web browser setiap kali salah satu ada masalah..just tukarkan enjinnya sahaja..aku rasa aku dah tulis dengan jelas kat dalam post aku tu kot..

@ ghost writer thanks bro.. 🙂

@ mAgiKaKoTaK..mesti la boleh bro..ia ada engine chrome, IE, dengan mozilla..of coz la boleh..

Saiful Nazmi

bro, full version ke?

Arya Putra

@ Saiful Nazmi mesti la bro..free je tu..mane ade kene bayar..of coz la full version..ehehe..

azeem klatey

Bro Hac.. sy rse bnde ni mkan RAM r.. slalu not responding mse ak gne bnde ni..

eszol raar

canteeekkkkk

bukan sekadar hack tetapi juga it

open source ke ni?

XLAWS

dah try bro.cantik/laju/loading page sumer full/xde lagging/silent mode.=D memang terbaek, terima kasih bro!!!

Hac

@ azeem klatey jangan salahkan web browser tu bro..check balik ko punye PC..antivirus ape ko pakai..
web browser ni terbaik kot..

@ eszol raar open source bro..free je ni..try dulu baru tau..

@ XLAWS ur welcome bro..memang terbaik kan?haa..

Henry Zackery

thankz bro !! aku download teros lunascape tu.. nice sharing bro.. hacker terbaek 😀

Dalam Tandas Pun Boleh

Allen

yg maxthon sblom ni apsal aku pakai asyik crash je? tensen jugak aa..

Arya Putra

@ Henry Zackery ur welcome bro..

@ Allen mungkin sebab RAM dh banyak digunakan untuk perisian lain..Maxthon jarang crash..
tapi possibility untuk crash tu tetap ade la..

Inspirationalefeks

bro,nk tnye … xberat ke browser ni ? sbb dlu ak de try maxton lps ko recommend… maxton ok je tp kdg2 je tak ok … tpi ak suka guna chrome … sbb xlag sgt .

darxniq

perghhhh…terbaik my friend..

Arya Putra

@ Inspirationalefeks tak berat bro..ringan beb..ape kata ko cuba dulu..baru tahu..

@ darxniq thanks bro.. 🙂

katakmalaya

Mcm knal jek bang..:D

Milo Panic

terima ksih kpada Hac atas smua services yg dsediakan oleh Hac..tq..

Arya Putra

@ katakmalaya syyhhhh..diam2 da la dek..hehehe..wei..kasik share la identiti..wa pon hacker gak..rileks je share..camni aku pon tak nak share profile blogger la..huhu..
aku hack profile ko baru tau~ kekeke..

@ Milo Panic u r welcome bro..sudi2 kan la usya entry yang lain eh..

sumanje

Thanks sharing sahabat….

blog-tips-kurus

terima kasih kerana kenalkan cik Luna dr Jepun ni. 🙂

Arya Putra

@ sumanje ur welcome..no hal..

@ blog-tips-kurus sama-sama..jangan lupa mencuba ya..

Jebat Malaya

tapi…… dia x support linux… sedih2..

Jebat Malaya

apa kata hang try pakai intense debate ataupun discus kat hang punya blog ni.. senang sikit nak balik ke blog hang lepas hang dah reply email orang tu…

Arya Putra

@ Jebat Malaya sabar ye bro..nanti kita sama2 buat satu web browser untuk linux ya!

aku dah pasang intense debate and comment luv tapi tak jadi la..ko bagi aku tutorial boleh?

Jebat Malaya

http://www.kulimandiri.com/2010/12/pasang-intensedebate-comment.html

Lepas hang pasang ni, semua komen hang dalam blogspot akan hilang rasanya… jadi bersabarkah..

uncle

pertama kali uncle dengar ..waa bagus info tu..nanti uncle backlink kamu disini k hihihihi tungguuuu

Arya Putra

@ Jebat Malaya nanti aku baca ye..sekarang sibuk sikit..

@ uncle thanks tau!

dgoda,

terbaek bro…this is hybrid browser combining all the other browsers engine…lite, fast and robust…:)

Arya Putra

@ dgodam thanks bro! komen dari pakar IT macam ko memang aku sangat tertunggu-tunggu!

komen2 dari yang lain pun sangat aku hargai!

KoPiahJo

hhaha skang nih ak gune maxthon+firefox. 😛
tapi pasni aku akn cubee gunee Lunaa~hahah!anyway lu mmg terbaek bro!haahaha!

Arya Putra

@ KoPiahJo thanks bro!
aku cuma nak share je..
kalau aku kedekut ilmu, aku tak share benda ni dengan kawan2..heheh..

Kodet

weh , lunascape ni agak prob sbb dia akan open tab baru bila tulis kat adressbar …

ko tau tak cmna nk tengok cita kat hulu.com ? dia kena US RESTRICTION…adoii…

Arya Putra

@ Kodet problem ke tu bro? ke ko je yang rasa camtu? aku takde rasa tu masalah pun..aku pakai ok je..setiap web browser tak kan nak sama kot sifatnya?? kalau ko tak leh terima pembaharuan, ko stay aje la dengan web browser ko..

pasal Hulu.com, aku tengok ok je..bila masa kena US Restriction..ko tau ke apa yg ko cakap tu bro?

ok la..kalau kena restriction, ko pegi dekat entry aku pasal ULTRASURF..

farisazmi

ada x selain ultrasurf ? aku pnya ict depart dh block

Arya Putra

@ farisazmi ko buat setting Ultrasurf tu cmne bro?
ICT Department ko block ape?
port 9666 ke?
ce ceghite..ce ceghite..hehe..
kasik details sikit bro citer ko tu..macam menarik je..

farisazmi

aku xtau dia blok apa. dulu aku boleh ja guna ultrasurf utk dwnload kt mediafire , megaupload n rapid. aku x adjust apa2 pn setting ultrasurf. port sama ja 9666. yg preferred 2, tick yg first. ada yg silap kt memana ka?

Arya Putra

@ farisazmi kena block ttuh cmne? aku kurang jelas maksudnya bro..ko emelkan kat kau masalah ko tu secara detail dekat HUBUNGI ADMIN ya..aku nak tau juga..

Anonymous

xth nape..tp bile boy pndai benda2 cmni..die nk cool j, so nk habaq cni..mr hac looks really coolll…awesomee.*bling3x…!^^

Arya Putra

haaa? aku tak faham la encik/cik anonymous..
tapi ape2 pon ur cool too sebab tinggalkan komen..thanks ya!

Cik Noor

sape2 yg dah cube??bez ke?sy msh xserasi nga benda ni…

Arya Putra

Cik Noor..cuba la..
yang pasti saya sendiri dah tak pakai web browser lain lagi dah..
pakai satu ni aje, memang puas hati betul..
sebab ape? sebab dari segi kelajuan, fungsi, dan kebolehan untuk diubah suai..

%d bloggers like this: