Ulasan TINHiFi T2 Plus

Saya sudah pun merasa model T1 Plus. Mungkin model itu bukan untuk halwa telinga saya, kerana bunyinya agak sedikit ‘tajam’ menikam gegendang. Kali ini saya ingin mengulas mengenai T2 Plus pula. Model ini ialah satu bentuk naik taraf atau pengganti dari model sebelumnya iaitu T2 dan T2 Pro, sepertimana yang dinyatakan di laman web Linsoul:

“An upgraded 10mm NanoPure nickel-zinc alloy dynamic driver
Tuned to refine the sound characteristics of its predecessors,
Extends its linear bass response even below 10Hz
Using the same aluminum alloy.”

Sebelum kita mulakan, seperti biasa kita layan dulu video buka kotaknya, dan seperti biasa juga jangan lupa tekan butang subscribe sekiranya belum ya.

Apa Dalam Kotak?

1 unit TINHiFi T2 Plus.
10 pasang silikon telinga (tidak termasuk yang ada pada T2 Plus).
1 pasang eartips (seakan memory foam).
1 manual panduan pengguna.
1 kad informasi.

Saya faham antara kita semua, selera telinga kita tidak sama. Tetapi untuk satu produk berkualiti, saya boleh katakan standardnya menjadi sama. Justeru saya menyeru meskipun genre muzik yang kita layan tidak semestinya perlu global, hasil akhir dalam penilaian ada kemungkinan besar perasaan kita selari.

Bass

Seperti dijangka, tidak sama macam model adiknya T1 Plus, tuning atau penalaan bunyi T2 Plus adalah berbunyi natural. Oleh yang demikian, bass pada T2 Plus kedengaran cukup untuk pelbagai jenis genre dari Hip-Hop, R&B, hinggalah kepada metal.

Ia tidaklah ber-bass begitu ‘punchy’ sehingga menenggelamkan unsur alat muzik lain, dan dengan sedikit talaan equalizer, saya rasa ‘basshead’ boleh menikmati dentuman bass yang lebih mendalam.

Saya menilai menggunakan beberapa lagu Hip-Hop dan lagu cinta tahun 90an yang biasa dilayan untuk tujuan penilaian seperti Method Man – Episode 2 – Eastside (feat. Intell & Snoop Dogg). Senarai main yang sama juga saya gunakan untuk menilai bahagian vokal. Berikut ialah senarai main saya – Everlasting Love Songs:

Bahagian Mid/Vokal

Bila mendengar lagu cinta lama zaman 90an ini, terasa sungguh nilai seni yang semakin menghilang. Saya tak tahulah pandangan anda, tetapi lagu zaman itu memberi lebih banyak ‘perasaan’ yang dapat dirasa berbanding lagu sekarang.

Dalam lagu Girlfriend oleh NSYNC, vokal lelaki dapat didengar dengan jelas sekali, dan saya ingin perkatakan juga tentang ketukan drum yang amat jitu kedengaran. Kalau ditinggikan sedikit lagi laras suara, mungkin saya akan pekak kedua belah telinga apabila runcingnya bunyi drum itu memasuki kawasan gegendang.

Ya, ‘lazat’ sekali bunyinya. Masuk saja lagu Gotta Tell You oleh Samantha Mumba, badan ingin bergerak menarik seiring lagu. Setiap instrumen adalah seimbang, dan kadar kejelasan amat bagus tanpa menyebabkan bunyi menjadi tajam seperti T1 Plus.

Treble

Untuk menguji high dan treble, saya membuka senarai main lain, iaitu The Best of Cromok:

Seperti yang saya katakan, kualiti bunyi T2 Plus ialah seimbang, tidak terlalu tajam, tidak pula terlalu tumpul. Lagu Farewell, memperdengarkan kualiti bunyi gitar yang dapat dinikmati apabila tiada lagi audio berprofil v-shape ditalakan pada pemacu.

Kadar ketinggian treble tidak akan menyebabkan anda terasa ‘penat’ mendengar kerana ia tidak berbunyi tajam mahupun runcing. Anda boleh melayan lagu metal 24 jam seperti anda melayan lagu R&B.

Saya ingin memetik tentang pengasingan bunyi yang boleh dikatakan antara kekuatan T2 Plus. Intrumen gitar, drum, vokal, dan sebagai lagi diadun ke dalam profil dengan sempurna, seakan kualiti studio mini di rumah.

Konklusi

Dengan julat harga di bawah RM200, IEM ini menjadi pilihan saya dalam aktiviti seharian. Saya menjadikan T2 Plus sebagai medium audio utama untuk mendengar lagu dan menyunting video.

Kalau anda inginkan satu IEM yang masih lagi mampu milik dan memberi lebih pulangan wang dengan nilai, T2 Plus ialah jawapannya. Soal wang ialah subjektif, namun untuk kualiti, adakalanya wang dapat membeli kualiti diinginkan.

Tak perlu berbelanja lebih tinggi dalam cita-cita anda memperolehi IEM impian. Saya sedar, tak perlu berbicara panjang bagi menyampaikan apa yang saya rasa. Paling penting di sini, ialah apa yang anda sendiri akan rasai.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

1 Comment

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] yang pernah saya sendiri masukkan ulasan di sini ialah TINHiFi T1 Plus dan TINHiFi T2 Plus. Manakala model yang saya tidak terasa hendak tulis ialah Blon-03, dek kerana kualiti bunyinya yang […]

spot_imgspot_img
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x