More

    Ulasan Insta360 1 Inch Leica Lens Mod & GPS Smart Remote

    Setelah sekian lama mamu kumpul sampel untuk hangpa, disini mamu akan ulas tentang Insta360 1 Inch Mod & GPS Smart Remote. Ulasan kali ini mamu akan bahagi kepada 2 bahagian berasingan. Hangpa terlepas nak baca ulasan mamu pasai Insta360 One R? Hangpa mai klik kat sini sudah :

    https://omghackers.com/insta360-one-r-twin-edition-pencabar-takhta-gopro/

    Insta360 1 Inch Leica Mod

    Leica satu nama besar yang tak perlu banyak pengenalan dalam dunia fotografi. Syarikat yang banyak berkolaborasi dengan pengeluar telefon bimbit seperti Huawei telah memberi khidmat depa kepada Insta360. Kalau tak silap mamu Insta360 merupakan action camera pertama yang menggunakan teknologi Leica pada produk depa. Seperti biasa kita tengok spesifikasi lens ini dengan lebih mendalam.

    Sensor: 1-inch CMOS
    Lens/Aperture: 14.4mm f/3.2
    Stabilization: 6-axis Gyroscope, FlowState (e-Stabilisation)
    Max image size: 5312 x 3552 (3:2)
    Photo format: Raw (dng) + JPG
    Video: 5312×2988 at 24/25/30fps, 3840×2160 up to 60fps, 1920×1080 up to 120fps
    Video format: insv (exported via App or Studio), MP4 (enable in-camera basic stabilization), LOG
    Video codecs: h.264 / h.265
    Video bitrate: 100Mbps
    Video Modes: Standard, Timelapse, Hyperlapse
    Size: 78.7mm x 53.8mm x 47.2mm
    Weight: 158.2g (fully assembled)

    Walaupun dilengkapi dengan hanya bukaan f/3.2, sensor bersaiz 1 inci banyak menolong dalam menangkap lebih cahaya dalam situasi gelap atau kurang cahaya. Hangpa boleh tengok kat bawah contoh gambar yang dihasilkan dari lensa ini.

    Kekuatan lensa ini bagi mamu adalah pada keadaan suasana kurang cahaya atau gelap gelita. Hangpa tengok keupayaan lensa ini digabungkan dengan AI dalam core Insta360.

    Keadaan sebelum mamu hasilkan gambar yang lebih menarik.
    Night mode
    Pureshot dengan dedahan 1 saat
    Pureshot
    HDR

    Takkan la mamu lupakan hasil video dia kan? Untuk hangpa mamu tunaikan. Bawah ini hasil video dari lensa ini.

    Semua benda baik mesti ada sedikit keburukan dia. Macam lensa ini kalo hangpa nak pasang ke dalam bracket camera, hangpa kena buka dulu lens protector dia baru boleh masuk. Bagi mamu ini hanya la benda kecil yang boleh diabaikan tapi mungkin tidak bagi sesetengah orang. Minimum distance untuk subjek nampak jelas agak jauh dalam lingkungan 50cm – 60cm. Kalo hangpa boleh dapatkan dalam jarak tu, in sha Allah video atau gambar yang dihasilkan akan jelas.

    Selain dari itu, mamu rasa tiada lagi keburukan yang rasa mamu dapat coretkan kecuali soalan ini :

    Berbaloikah beli lensa ini mamu?

    Bagi mamu kalo hangpa pentingkan kualiti tanpa risaukan kekurangan yang masih dalam kawalan hangpa, mamu sarankan hangpa beli satu untuk penghasilan output yang lebih jitu. Mamu dah pakai dalam hujan & panas, lensa ini dapat bertahan dengan cara penggunaan mamu harian tanpa ada apa-apa masalah besar.

    Mari kita ke bahagian kedua yang boleh buatkan setup hangpa lagi menarik.

    Insta360 GPS Smart Remote

    Apa guna camera kalau takdak alat kawalan jauh dikuasai dengan GPS terbina dalam? GPS Smart Remote antara aksesori yang bagi mamu wajib ada. Sebelum kita sembang mamu lampirkan spesifikasi alat kawalan jauh ini.

    Material of Construction Plastic
    Connector Micro-USB
    Battery 3.3 V, 800 mAh lithium-ion
    Charge Time: 2 hours (approx.)
    Usage Time: 16 hours (approx.)
    Network Capable Bluetooth
    GPS
    Maximum Transmission Distance Bluetooth: 33′ / 10 m
    Dimensions 3.2 x 1.3 x 0.7″ / 8.1 x 3.4 x 1.7 cm
    Weight 1.4 oz / 40 g

     

    Dalam kotak hangpa dapat remote, bracket untuk selfie stick & wrist strap dengan case. Manual pun ada sekali depa bagi.
    Saiz dia agak comel ja pun kat tangan mamu.

    Penggunaan alat ini agak straight forward ja. Ia dilengkapi dengan 2 butang dan satu skrin hitam putih. Hangpa kena pair dulu dengan camera hangpa sebelum boleh guna alat kawalan dia nih. Untuk hidupkan alat kawalan ini hangpa perlu tekan butang petak tu saja & camera Insta360 hangpa pun hidup serentak dengan alat kawalan ini.

    Setelah dihidupkan, hangpa boleh rekod menggunakan butang bulat atas. Dengan butang petak tu, hangpa boleh tukaq mode pintas iaitu photo, video atau timelapse.

    Kat skrin dia plak dia akan tunjuk bateri camera hangpa, bateri alat kawalan tu sendiri, signal satelit GPS dan mode apa hangpa tengah pakai.

    Selama penggunaan mamu,bateri dia dapat bertahan dalam 13 jam sebelum bateri habis. Satu angka agak munasabah dengan adanya GPS. Mamu harap versi akan datang ada tetapan untuk tutup fungsi GPS. Boleh jimat bateri lagi untuk tempoh penggunaan lebih panjang.

    Dari alat kawalan nih, hangpa boleh masukkan data seperti kelajuan,kecerunan dan arah hangpa dok bergerak. Hangpa kena edit video hangpa menggunakan aplikasi dalam telefon hangpa.

    Keburukan dia? Micro USB dan tidak kalis air.

    Pengecasan menggunakan Micro USB pada tahun 2020 boleh dikategorikan sebagai dah ketinggalan zaman tapi dengan jangka hayat agak lama, mamu boleh tutup mata sebelah lagi.

    Walaupun badan alat kawalan ini diperbuat dari plastik & rasa macam mampu kalis air tapi tidak sebenaqnya. Kalau la kalis air senang nak main terjun dalam ayaq kan? Mungkin versi akan datang depa boleh buat yang kalis air.

    Gaya,mutu,keunggulan bila digabungkan semua

    Kesimpulan

    Setelah hampir 4 bulan mamu pakai Insta360 One R dengan semua kelengkapan yang ada, mamu rasa ini antara produk yang boleh lawan dengan GoPro. Harga pun bagi mamu bersesuaian dengan apa hangpa dapat. Kalo hangpa nak beli boleh la klik pautan dibawah :

    https://www.insta360.com/sal/one_r?insrc=INRO382

    Berjumpa lagi di ulasan yang lain naa. Stay safe gais!

    MamuSembangGG
    https://omghackers.com | Babah Anak 3 | Penang Kia | KipasSusahMati Nasi Kandaq | [email protected]

    Artikel Terkini

    Artikel Berkaitan

    1 komen

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Arya Putra

    Mamu, nak pinjam sehari plis.

    1
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    %d bloggers like this: