A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Siri produk Tronsmart masih belum ada yang mengecewakan. Dari pengecas meja (desktop charger) hinggalah kepada pengecas dinding, kesemuanya memberikan prestasi yang konsisten.

Untuk pengetahuan anda, saya masih lagi menggunakan power bank Tronsmart Presto dari tahun 2017. Anda boleh agak bagaimana kualiti pembuatannya apabila hampir dua tahun ia masih memberikan prestasi yang sama ketika baru digunakan.

Atas sebab itulah saya tidak ragu mendapatkan satu lagi power bank yang bernama Trim. Kenapa namanya Trim? Kerana ianya sangatlah nipis. Jika anda rasa beg dompet anda nipis disebabkan kekurangan wang, jangan sedih, sebab power bank ini boleh menggantikan takhtanya.

Mari kita buka kotak.

Apa yang ada dalam kotak sebaik dibuka? Ada power bank Trim yang dibalut kemas dengan plastik lembut. Baiklah, mari kita ketepikan dulu power bank dan lihat apa yang ada disebalik belakang power bank tersebut.

Di dalamnya terdapat lanyard USB mikro, kad waranti, kad informasi VoltIQ, dan buku panduan pengguna.

Seperti yang dinyatakan di atas, Tronsmart Trim adalah sangat nipis dan ringan, dengan berat sebanyak 194.3g. Ia ada kemasan (finishing) seakan getah bercampur plastik (rubberized feel) yang selesa untuk dipegang.

Di bawahnya terdapat tiga port iaitu port input/output USB Type-C, port output USB-A, dan port input USB mikro.

Input – Micro USB: 5V/2A, 9V/2A; USB-C (PD): 5V/2A, 9V/2A.
Output – (USB) USB-C (PD3.0): 5V/3A, 9V/2A, 12V/1.5A; USB-A: 5-6V/3.0A, 6-9V/2.0A, 9-12V/1.5A.

Di sebelah tepinya pula terdapat butang penghidup beserta lampu 4 tahap indikator/penunjuk kuasa bateri.

Sama seperti produk Tronsmart yang lainnya, power bank ini menyokong teknologi pengecasan Quick Charge 3.0, Power Delivery 3.0, VoltIQ, dan serasi dengan teknologi FCP dari Huawei.

Dengan kapasiti sebanyak 10,000mAh, ia akan dapat mengecaj peranti anda sepantas pengecaj dinding biasa kerana output maksimumnya adalah 18W output berkembar. Bererti anda akan dapat mengecaj dua peranti serentak dengan kelajuan pengecasan yang sama.

Untuk menganggarkan saiznya bagaimana, anda boleh lihat gambar di bawah sebagai pengukuran perbezaan antara power bank tersebut dengan tangan saya.

Gambar di bawah ini pula adalah lanyard USB mikro yang diberikan. Jika anda mengguna peranti USB Type-C, nampaknya anda perlu membeli sendiri kabel untuk tujuan pengecasan. Dalam hal ini saya menyeru agar Tronsmart mula bergerak melangkah ke hadapan dengan menyokong juga USB Type-C, berikanlah sekali dengan kabel USB mikro.

Hanya ini sahaja kontra yang dapat saya fikirkan mengenai power bank Tronsmart Trim. Selain dari ‘isu’ ini, saya tidak dapat fikirkan kelemahannya yang lain. Barangkali selepas ini Tronsmart buat kapasiti lebih besar pula, contohnya 20,000mAh? Saya fikir itu lebih bagus untuk produk dengan ketahanan atau jangka hayat yang lebih lama.

Rasanya kos jadi tidaklah terlalu mahal bukan?

Kesemua produk Tronsmart mempunyai ciri keselamatan standard.  Ia dilindungi dengan ciri seperti pencegahan dari litar pintas, arus, voltage, pengecasan dan discaj berlebihan, serta perlindungan dari suhu melampau.

Jika anda sudah berminat hendak menggantikan takhta beg dompet anda yang nipis itu dengan Tronsmart Trim (itu punchline), anda bolehlah membelinya melalui pautan berikut:

Shopee: Tronsmart Trim Slim Portable Charger with Power Delivery 3.0 – 18W (10000mAh)

Lazada: Tronsmart Trim 18W Power Delivery (PD 3.0) Quick Charge 3.0 10000mAh Slimmest Power Bank Powerbank

*Apa komen saya tentang harganya?

Ya, ia agak overpriced. Saya harap Tronsmart dapat membuat rasionalisasi harga terhadap kesemua produknya. Walaupun saya peminat jenama ini, tetapi mahal tetap mahal.

Jangan sesekali menindas pengguna yang meminati jenama anda dengan harga yang tinggi, sedangkan terdapat pelbagai lagi pilihan lain di luar.