NordLynx: Protokol Terbaru NordVPN Berasaskan WireGuard

Umum mengetahui NordVPN bukan ‘player’ baru dalam hal ehwal VPN. Mereka sudah lama berkecimpung dalam bidang ini, dan rekod trak mereka juga bersih dari sebarang skandal penjualan data.

Kini mereka mengorak langkah lagi dengan percubaan memperkenalkan protokol terbaru yang dinamakan sebagai NordLynx.

Protokol ini adalah berasaskan kepada WireGuard, yang mana ia dikatakan sebagai protokol terbaru yang penuh dengan ciri-ciri keselamatan unggul, dan kelajuan yang lebih baik.

WireGuard menggunakan cryptography canggih dan disokong oleh penyelidikan akademik yang menyeluruh. Dengan kombinasi ini, ia melangkaui kemampuan dan kelajuan protokol utama semasa iaitu OpenVPN dan IPSec.

WireGuard terdiri daripada hanya 4000 baris kod, menjadikannya mudah untuk digunakan, diaudit, dan dicari kerentanan padanya.

Sebagai perbandingan:

OpenVPN dijalankan pada 400,000 baris kod, yang bererti WireGuard akan membentuk hanya 1% daripada arkitektur OpenVPN yang besar itu.

Pun begitu, protokol ini masih dalam pembangunan yang pesat, dan ia jauh dari kesempurnaan. WireGuard dapat menjanjikan kecepatan sambungan rangkaian lebih baik, tetapi kemampuannya untuk membuat pengguna berada dalam keadaan ‘anonymous’ dikatakan tidak beberapa sempurna lagi.

Oleh kerana itu, NordVPN membangunkan sistem NAT (Network Address Translation) berganda.

Penerangan mudahnya, sistem NAT berganda ini akan membuat dua antaramuka rangkaian lokal untuk setiap pengguna. Antaramuka pertama memberikan alamat IP lokal kepada semua pengguna yang disambungkan ke pelayan. Tidak seperti protokol WireGuard asal, setiap pengguna mendapat alamat IP yang sama.

Apabila VPN mula bersambung, antaramuka rangkaian kedua dengan sistem NAT dinamik akan aktif. Sistem ini memberikan alamat IP yang unik untuk setiap sambungan. Dengan cara ini, paket internet boleh bergerak di antara pengguna dan destinasi yang dikehendaki tanpa bercampur antara satu sama lain.

Berikut adalah keputusan ujian kelajuan muat turun, muat naik, dan latensi selepas menggunakan NordLynx.

Gambar sumber dari: PCMag.

Buat masa ini, NordLynx hanya terdapat pada sistem operasi Linux.

Anda boleh merujuk kepada artikel ini untuk mengetahui cara pemasangan dan penggunaannya: Meet NordLynx.

Jika anda ingin melanggan, gunakan pautan ini bagi mendapatkan diskaun: NordVPN.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x