A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at arya@omghackers.com

Agak seronok sebenarnya bila menggunakan kekunci pintas pada papan kekunci ketika menggunakan laman YouTube. Dengan set kekunci pintas seperti ini, YouTube dirasakan menjadi lebih ‘menyeluruh’ walaupun tanpa menggunakan tetikus.

Tambahan pula untuk mereka yang menggunakan tetikus tanpa wayar atau wayarles, sekurang-kurangnya apabila bateri sudah kehilangan kuasanya, anda masih boleh melakukan navigasi tanpa sebarang masalah.

Berikut disenaraikan beberapa pintasan papan kekunci untuk laman YouTube.

Main dan menghentikan video

Mudah sahaja. Caranya adalah dengan menekan papan kekunci spacebar atau huruf K untuk memainkan video, atau menghentikan ia sejenak (pause).

Membesarkan video kepada skrin penuh

Tekan kekunci ‘F’ untuk menjadikan video skrin penuh, dan tekan sekali lagi untuk kembali kepada mode normal. Anda juga boleh menggunakan kekunci Esc untuk keluar dari mode skrin penuh.

Kembali kepada permulaan video

Tekan kekunci nombor 0 untuk kembali kepada permulaan video. Anda juga boleh menekan kekunci ‘Home’ untuk mendapatkan kesan yang sama.

Hala ke akhir video

Menekan kekunci ‘End’ akan menghalakan video kepada pengakhirannya. Manakala jika anda menggunakan kekunci tersebut dalam satu senarai main, ia akan memainkan video yang berada dalam senarai yang seterusnya.

Majukan atau mundur

Jika anda mahu memajukan video atau memundurkan ia dengan penambahan 5 saat, tekan kekunci anak panah kiri atau kanan. Jika anda perlu lebih dari 5 saat, maka tekan kekunci Ctrl sambil menekan kekunci anak panah. Ini akan menambah maju atau mundur sebanyak 10 saat.

Selain itu, jika anda tekan kekunci 1 hingga 9, ia akan menghala kepada peratusan yang diingini pada video tersebut. 1 untuk 10%, 2 untuk 20%, dan seterusnya.

Menguatkan suara

Juga amat mudah untuk difahami. Tekan sahaja kekunci anak panah ke atas untuk menaikkan kekuatan suara, manakala tekan kekunci anak panah ke bawah untuk menurunkannya. Tekan pula kekunci ‘M’ untuk mematikan fungsi suara dan tekan sekali lagi untuk mengaktifkan ia.

Ada lagi yang anda ingin tambah? Jika ada, sila tambahkan di ruang komen!
Jangan lupa juga untuk kongsikan artikel ini kepada rakan-rakan anda!